Няма да се заплащат  съдебни такси и разноски по граждански, административни и наказателни производства от хората, които имат право на помощ при извънсъдебни производства. Правната комисия в Народното събрание гласува промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които правят Заповедното производство електронно, информира репортер на "Фокус".



Закона за правната помощ също ще бъде разгледана на второ четене от Правната комисия. Този закон е част от Плана за възстановяване и устойчивост. Според него се предвижда предоставянето на правна помощ в извънсъдебни производства и в процедури за извънсъдебно решаване на спорове като се разширява кръгът от лицата със специфичен профил, имащи достъп до системата за правна помощ, която ще е безплатна.

С промените в ГПК преписът на изпълнителния лист ще бъде дигитален и ще се издава само веднъж. Предложението бе направено от Надежда Йорданова, министър на правосъдието в кабинета "Петков", сега депутат от "Демократична България".

По този ред от ГПК се разглеждат искания за присъждане на вземания, които длъжникът не оспорва. Това са едни от най-често срещаните случаи, описани в кодекса. Според статистиката от 2020 година съдебната система у нас е гледала над 106 000 подобни дела.

Въпреки дигитализацията, остава вариант длъжникът все пак да може да извършва действия и на хартия. Заявленията за заповед за изпълнение също ще се подават електронно по адреса на заявителя. Това вече ще става до който и да е районен съд.

Използването на електронни услуги ще улесни страните и ще разтовари съда, пише в мотивите към текстовете на законопроекта.

След като бяха гласувани на първо четене, текстовете ще бъдат обсъдени в пленарната зала. Промените бяха подкрепени и Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и съдийската общност, 

Поради несъгласието на част от депутатите с някои текстове, ще бъде съставена работна група за разглеждане на текстовете между първо и второ четене.