С новото мобилно приложение е-Rх лекарите, които членуват в Български лекарски съюз, ще получат възможността да издават електронни "бели рецепти“ от мобилен телефон или таблет, в случаите когато нямат достъп до компютър с медицински софтуер. Това стана ясно на съвместна пресконференция на министъра на електронното управление Георги Тодоров и министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ще облекчим времето на пациента и разхождането по празни гишета и да облекчим дейността на общопрактикуващите лекари. Всичко ще става електронно, но за ТЕЛК и НЕЛК не отпада задължението на пациента да отиде на лекар за съответния преглед и документи", каза министър Тодоров.

Мобилното приложение е разработено от "Информационно обслужване". Чрез него ще се издават електронни "бели рецепти“ от мобилен телефон или таблет, когато лекарят няма възможност да направи това на компютър с медицински софтуер, заяви министърът на здравеопазването д-р Медждиев.

Новите промени са стратегически и решаващи за здравната ни система. Условията са огромни и ще продължат. Предстоят и промени в телковата система, предстои да разработят за улесняване на изваждане на експертиза и избягване на корупционни практики. По думите му голяма част от информацията е предварително въведена с пълен списък на всички медикаменти.

Може да се използват няколко мобилни устройства едновременно. Министърът каза, че изписването на бялата рецепта ще става бързо. Нововъведенията ще важат и в спешната помощ, и в линейките. През мобилното приложение ще може да бъде изписан медикамент, който веднага попада в системата на здравното електронно досие, като това ще има полза основно за пациентите.

Министърът обяви, че до края на месец май ще бъде улеснено издаването на експертиза за ТЕЛК. Освидетелстването ще става изцяло електронно, по документи  и без явяването на пациента. Той поясни, че цялата информация за пациента, която съществува в Националната здравноинформационна система ще се разпределя на случаен принцип, както е в съдебната система

Той уточни, че това ще се случва между седем и 10 дни, през които експертизата ще трябва да бъде издадена и върната обратно към "Информационно обслужване“ и Националната здравноосигурителна каса за определяне на средствата на пациента. 

Реформата в телковата система продължава, а целта на отговорните лица е да се премахнат всички корупционни практики. Зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова бе категорична, че съвременни технологии е крайно време да се въведат, за да се улесни работата на специалистите и пациентите.

“Всеки месец ще излизат нови облекчения за пациентите. От 1 май изписването на т. н. “бели рецепти" ще е само по електронен път, като над 280 000 пациенти ще бъдат облекчени", поясни тя.  

Ивкова посочи, че до този момент са издадени общо 266 089 електронни направления от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

Относно липсата на инсулин, министър Меджидиев посочи, че кабинетът налага жесток контрол глоби на търговците. Заредени са около 10 000 опаковки.