Стачката на служителите в системата на дипломатическата служба беше безпрецедентна в историята на Министерството на външните работи. Това съобщиха в своя позиция от ръководството на Министерството на външните работи. Стачката се състоя в период на реализация на ключови национални приоритети за България, сред които координиране на девети пакет санкции на ЕС срещу Русия заради агресията ѝ срещу Украйна, срещи на НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, провеждане на ключови посещения и срещи в Република Северна Македония, както и координацията на дейностите по присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Въпреки отказа на Нидерландия и Австрия, страната ни не е имала по-широка подкрепа, както в двустранен план, така и от Европейската комисия и Европейския парламент.

Изразяваме благодарност към служителите, които се трудиха отговорно за достойното представяне на дипломатическата служба и на страната ни. Освен, че затрудни работния процес, стачката повлия и за създаване на напрежение между работещите и стачкуващите, което допринесе за влошаване на работната среда във важен момент.

Намираме исканията на стачкуващите колеги за справедливи и неведнъж сме изразявали тази позиция при постоянния ни диалог с тях. Въпреки голямото желание за  удовлетворяване на исканията, служебният кабинет не разполага с необходимите финансови инструменти за промени в бюджетните параметри. Изискванията бяха свързани дори и с поемане на ангажименти, които излизат извън времевите рамки и възможности на служебното правителство.

Считаме за удачно, че с цел максималното удовлетворяване на исканията, те трябва да бъдат отнесени към следващото редовно правителство, което ще разполага с необходимите възможности за пълното им изпълнение. Независимо от тези призиви, стачката беше обявена, дори и без да са налице всички правни предпоставки за нейната законност. В тази връзка, без да са изпълнени условията за нейното започване, в последните две седмица бяха положени усилия за нейното прекратяване от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба.

Въпреки многократно отправените молби от страна на ръководството на МВнР за предоставяне на списъци на стачкуващите служители, такива не бяха предоставени. Това затрудни работата на неотложни и спешни функции на МВнР, като дейността на Ситуационния център, консулските услуги и разрешението за полети. Към днешна дата в поисканите списъци има записани 77 служители, която бройка категорично не отговаря на реалния брой стачкуващи. Това е предпоставка да твърдим, че призивите "За достойна държавна служба“  и "Не на страха в МВнР“ от лозунги на стачката се превърнаха в кухи фрази.

Въпреки всичко изложено, ангажиментът към исканията беше поет и още от самото начало, преди започване на ефективни стачни действия, в Министерския съвет беше внесено предложение за увеличение на работната заплата в Централното управление на Министерството на външните работи и командировъчните средства на служителите зад граница. Диалогът и с Министерството на финансите беше непрекъснат с цел максимална реализация на исканията.  

Благодарение на усилията на служебното правителство и специално на министър-председателя Гълъб Донев, който е силно ангажиран със социалните проблеми, освен МВнР увеличение на заплатите получиха и редица други министерства.

Можем да констатираме, че увеличението на работната заплата в МВнР е безпрецедентно. То е направено от правителството, а не за сметка на собствения бюджет на МВнР, както се твърди от Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба. Процентното увеличение беше разпределено по точен и справедлив начин в подкрепа на най-уязвимите служители в системата, които получиха до 60% увеличение.

Настоящото служебно ръководство на МВнР е готово да подпише споразумение за поемане на ангажимент относно исканията на стачкуващите, но изпълним в рамките на оставащите дни на неговото управление. Работата за реформа на възнаграждението в Министерството на външните работи ще продължи и всички подготвени до този момент разчети за заплати на служителите в централното управление и на тези в чужбина ще бъдат предоставени на следващото редовно правителство. Надяваме се, че това ще бъде основен приоритет и в рамките на следващото управление.