Вече виждаме опити за вкарване на по-масирано присъствие през една или друга партия на проруски гласове в Европейския парламент. В нашия случай това е партия "Възраждане", която най-вероятно ще има за водач на листата един добре разпознаваем в публичното ни пространство глас – този на Петър Волгин. Това каза политологът доц. д-р Ружа Смилова в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

Тя отбеляза, че на предходните европейски избори семействата на националистическите партии в Европарламента не са били остро разделени по линията "за" и "против" Русия. "В момента там има едно разделение, което пречи на консолидиране на много силен проруски глас в Европейския парламент", посочи Смилова.

Проруските политически сили ще използват всякакви възможни канали за увеличаване на влиянието си в Европейския парламент, смята тя.

"Финансирането на такива политически партии, които излъчват подобни послания, ще бъде по-трудно и вероятно ще тече по полузаконни, а може би дори и криминални канали. И точно тук е много голяма и важна ролята на службите, които следва сериозно да наблюдават дали има парични потоци, които текат от руски фирми, от руската държава към политически партии, които имат такъв проруски дневен ред", заяви Ружа Смилова.