Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова пристигна в Министерството на външните работи, предаде репортер на Агенция "Фокус". Припомняме, че в сряда от МВнР съобщиха, че са извикали руския посланик на среща. 

След половин часовата среща Митрофанова я определи като конструктивна и добави: “Не се знае какво е конкретното обвинение към Христо Грозев. 

"Това, че се издирва, не означава, че ще го търсим по цял свят, това трябва ясно да го разберете. Той си живее някъде, нека да продължи да си живее, където и да е, нищо не го заплашва. Но ние още веднъж му казваме повече да не идва в Русия", заяви Митрофанова.

Тя не даде и обяснение пред медиите защо Грозев е обявен за федерално издирване. За целта България трябвало да изисква информацията от руското вътрешно министерство.

"Не, конкретното обвинение не е ясно, защото в сайта на Министерството на вътрешните работи никога не публикуват конкретните обвинения. Самата информация дори и не е централизирана", допълни Митрофанова.

Пред МВнР Митрофонова дала обяснение и защо е забранен българският език в окупираните от Русия области в Украйна, както и защо са свалени портрети на български исторически личности.

"Моят отговор е такъв - идиоти има много. Не изключвам някакви идиоти да са отговорни за това", категорична бе тя.