Руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че са свалили наши сайтове. При сайта на президентът наистина има проблем, но правителствените работят, макар и със затруднения, съобщи "24 часа".

От ГДБОП потвърдиха, че работят по хакерска атака. Тя е от типа DDoS - разпределителна атака за отказ от услугата. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат. Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.

Причината сайтовете на правителството да издържат парадоксално е стара руска атака. През 2015 година по време на местните избори сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Затова след атаката се сдобиха със защити. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear. 

Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група.

По-късно през деня от прессекретариата на президента излязоха с официално становище, в което потвърдиха, че Администрацията на президента е била обект на DDoS атака. 

"Във връзка с отправени въпроси от медии прессекретариатът информира, че интернет страницата на Администрацията на президента е била обект на масирана DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта.

Предприети са мерки за намаляване на въздействието на атаката.

В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него".

След като СГП се самосезира и назначи проверки по случая, Главният прокурор излезе с предварителни данни пред медиите по време на брифинг в Кюстендил. 

Обект на хакерска атака е българската държава. Това каза пред журналисти в Кюстендил Главният прокурор на Република България Иван Гешев, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Кюстендил. Главният прокурор потвърди, че хакерските атаки идват от руския град Магнитогорск. Софийска градска прокуратура е възложил проверка, работи се с ГДБОП и ДАНС.  Според него обект на атаката не е Президентството, а българската държава. И то българската държава като част от европейското семейство.

"Обект на тези хакерски атаки са множество министерства, включително министерство на вътрешните работи, министерство на отбраната, министерство на правосъдието, Конституционния съд, много други министерства. Това е сериозен проблем. Той е очакван“, каза Иван Гешев.

Според Главния прокурор на всички е ясно, че България е част от европейското семейство и защитава съответни основни и демократични ценности – правота държава и върховенството на закона. "За нас е ясно, че след като защитаваме тези ценности и сме ясно позиционирани в това отношение, да има и последствия, а това е част от тези последствия. Ние ще си свършим работата да защитим българския национален интерес и този на евроатлантическите ни партньори.“, каза главният прокурор.

По думите му най-вероятно делото ще бъде възложено на Национална следствена служба. Очаква се и съдействие от евроатлантическите партньори. Главният прокурор посочи, че българската прокуратура, българската държава не са сами в този случай.  "В това няма политика. Това е чисто ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Политическите причини и последствия не са обект за изясняване от българската прокуратура", каза още Иван Гешев. Според него

Заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов обясни, че хакерската атака е от територията на руския град Магнитогорск. Работата по казуса е възложена на ГДБОП, ДАНС и на новосъздадения отдел "Киберпрестъпления“ в Националната следствена служба. Атаката е проследена до нейния зародиш, до нейното начало. "Дали е едно лице, дали е група хакери дали е някоя държавна структура или ведомство, искащи да навредят на българската държава, това ще установим в хода на нашето разследване. Надявам се да успеем да установим и конкретните лица, а не само мястото, откъдето е проведена атаката, за дестабилизиране на българската държава“, каза Сарафов. По думите му това не е първата хакерска атака от територията на Руската федерация. Атаката срещу "Български пощи“ е била проведена също от територията на Руската федерация.