"Видяхме една ясно дефинирана отстъпка, която прави ГЕРБ при определени условия". Това каза след днешните преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ  политологът Румяна Коларова.

"Това е една първа стъпка, която в никакъв случай не ни решава проблема. Виждаме, че вратата не е затворена. Все още не сме стигнали до ситуацията на безизходица, която сме виждали при предишните парламенти", коментира още по темата политологът.

"На този етап има шанс за съставянето на редовен кабинет в рамките на настоящото правителство. Очевидно се търсят някакви компромиси, без да е ясна формулата. На ход са ГЕРБ, които са носители на първия мандат и трябва убедително да обяснят, защо не биха положили усилия за съставяне на правителство", каза от своя страна експертът по политически комуникации Иво Инджов.

Румяна Коларова смята, че ГЕРБ за втори или трети път предлагат решение, а големият проблем пред ПП е, че те нямат друг вариант за коалиция. Тя препоръча да се направи оценка на обективните обстоятелство, съобщиха още от bTV.

"Това според мен ще принуди в някаква степен ПП да направи няколко стъпки към това, което е очевадно. Например, когато се говори за съвместна управленска програма, не може да бъде приета без да има мнозинство в парламента", категорична е Румяна Коларова.