Ако променим възприятието си към стреса, той може да ни развива и да ни действа много позитивно. Това каза Руми Илиева, фитнес инструктор и любител готвач, в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус".

Фитнес инструкторът обяснява, че има два вида стрес, като единият има по-скоро положително, отколкото негативно влияние.

"Стресът кара хората да ядат повече. Имаме два вида стрес, единият е остър, кратък стрес, който ни развива и ни кара да се разширяваме, той е много добър за нас. Имаме и хроничен стрес, който е постоянен и непрестанно се подлагаме на на него. Той ни влияе зле и ни кара да ядем повече и да качваме килограми. Трябва да различаваме кога стресът е полезен за нас и кога не е", смята тя.

По време на работата си като инструктор, Илиева набляга и на психическото, освен на физическото здраве: "Когато работя с хора винаги работим затова да намалят стреса, да спят повече, защото това автоматично намалява глада им и много лесно влизат във форма".

Според нея първата стъпка е осъзнаването на проблема, а след това работата.

"Хората не осъзнават, че много често живеят или в миналото, или в бъдещето и никога не са "тук и сега". Тоест някакво стресиращо за нас преживяване се е случило преди 20 години и продължаваме да го живеем въпреки, че са минали 20 години. С работа по себе си, с личностно развитие, с психологическа терапия, това може да се превъзмогне, т.н. "детски травми". Между другото травма може да е нещо много мъничко, не е нужно да бъдеш пребиван, за да получиш травма", смята още тя.

Илиева споделя и няколко сигнала, от които можем да разберем, че сме подложени на хроничен стрес.

"Първо може да погледнеш дали имаш някакви болежки по тялото, стягания. Можеш да видиш как спиш дали когато започнеш да спиш, усещаш, че не спираш да мислиш. Друг сигнал може да бъде, че вечер имаш нужда от едно-две питиета, за да се разпуснеш и че когато си на почивка, не можеш да разпуснеш. Това са такива сигнали, които човек не може да измери с някакъв кантар или с метър, но когато ги наблюдава и не може да почива, очевидно е непрестанно "на въртележката", категорична е Руми Илиева.