За два дни приходите в хазната са 2 млн. лв., след въвеждането на приетата поправка, с която сделка се изповядва при нотариусите само при платени задължения към държавата това заяви в смолянското село Славейно изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, предаде репортер на "Фокус". "За два дни два милиона лева събрани пари от длъжници при изповядани сделки, това за мен е много добър показател“, уточни Спецов.

Той отбеляза, че няма притеснения за приходната част в държавата. "Сега завършва кампанията и по подаването на личните декларации на физическите лица и на юридическите лица до 30 юни, след това има и контролни производства. Като генерален извод нямам притеснение по отношение на изпълнението на плана“, допълни директорът на Приходната агенция.

Той коментира и изсветляването и повишаването на доходите и приходите в държавата. Според него се изисква устойчива системна политика в държавата за това. "Това не е политика на един ден, да се проведе с едно мероприятие, това са политики, които се провеждат през различни правителства и трябва да има една устойчивост в политическия и икономически живот, за да имаме една по-голяма икономическа свобода в България и повишена икономическа активност. Не е въпрос на един фактор, а са много фактори, които различни правителства трябва да следват последователно. На прага сме на влизане в Шенгенска зона, половината път е извървян. На прага сме на приемане на еврото и там голяма част от пътя е извървян. Има определени критерии, които трябва да покрием и от всички нас зависи – дали ще е служебно или редовно правителство, ние трябва да покажем пред Европа, че следваме един утвърден път, така че нямаме избор. Най-важното е да има устойчивост в държавата“, каза още Спецов.

Той бе в родопското село Славейно, за да награди лично най-възрастния данъкоплатец – 100-годишният Димитър Кавгазов, който бе един от първите, подал данъчната си декларация през април.