В рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел държавните и правителствени ръководители на европейските страни проведоха днес работни сесии с президента на Украйна Володимир Зеленски. Президентът Румен Радев участва в съвместната работна сесия заедно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателя на Словения Роберт Голоб, министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, както и министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Продължаващите военни действия между Русия и Украйна, предизвикателствата пред украинската енергетика в условия на зима, затруднените вериги на доставки, хуманитарните последици от войната, както и амбицията за европейска интеграция на Украйна, бяха във фокуса на срещата.

Президентът Румен Радев подчерта последователната хуманитарна подкрепа, която България оказва на Украйна, включително и на голямата българска диаспора в страната, както и на десетките хиляди украински граждани, потърсили спасение от конфликта у нас. Енергийната политика на България създава предпоставки за реална диверсификация в доставките на енергийни ресурси за целия регион, от което може да се възползва и Украйна. Президентът Радев отново подчерта, че ядрената енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и икономика и България не може да приеме налагането на санкции в тази сфера.