Възстановяването на диалога на най-високо политическо ниво между България и Либия трябва да бъде последвано и от конкретни стъпки в партньорството между двете държави в икономиката, инвестициите, здравеопазването и образованието. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и на председателя на Президентския съвет на Либия Мохамед ал-Менфи, които проведоха днес среща в рамките на 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27), домакин на която е Египет, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

България и Либия споделят общ интерес към размяна на бизнес делегации и провеждането на съвместни бизнес форуми, които да насърчат партньорството между компании от двете държави, беше подчертано на срещата. Мохамед ал-Менфи изрази интереса на Либия за засилване на двустранното сътрудничество в областта на здравеопазването, а Румен Радев открои възможността студенти от Либия да се обучават в българските медицински университети, които предлагат най-доброто съотношение цена-качество в рамките на ЕС. 

По време на срещата президентът Радев изрази подкрепата на България за процеса на възстановяване на Либия и отправи покана към председателя на Президентския съвет на Либия Мохамед ал-Менфи да посети страната ни.