Надявам се българите наистина да проявят зрялости и да излязат да гласуват. Знаем, че няма да бъде лесно. Вече видяхме от миналата година, че все по-трудно се съставят правителства. Това каза президентът Румен Рaдев минути след като упражни правото си на вот, предаде репортер на Агенция "Фокус".  

По думите му сблъсъкът е между две тези. “Правителство на всяка цена, което може в средносрочен план да доведе до устойчивост на самото правителство. И отстояване на принципите и очертаните червените линии от самите партии, което води до размиване на тяхната политическа физиономия и спадане на подкрепата вътре в партията", смята той.

На въпрос за евентуално несъставяне на ново правителство, Радев отговори, че се надява да не се стига до това.

На въпрос от представител на медия в РСМ за възможността страната ни да увеличи през предстоящия зимен сезон износа на електроенергия за югозападната ни съседка, държавният глава подчерта, че България е основен износител на електроенергия за региона. "Има възможност да увеличи експорта в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар, с българското законодателство, както и интересите на българските граждани и бизнес", подчерта той.

Румен Радев припомни, че на вчерашните си срещи с президента на РСМ Стево Пендаровски и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са били обсъдени възможностите ЕС да подкрепи при необходимост РСМ, така че да се избегне евентуална ликвидна криза.

Държавният глава отбеляза, че политическите разговори в София са се провели в нормална атмосфера на взаимно уважение и е изключително важно е да се разбере вътре в РСМ, че изпълнението на двустранно поетите ангажименти с България трябва да се случи възможно най-скоро. А също и че същинските преговори за членство в ЕС ще започнат едва когато РСМ впише българите в своята конституция.

"Трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история с РСМ е неизбежен и очаквам държавниците в нашата съседна и приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейско бъдеще на РСМ, освободено от идеологемите на миналото“, добави Румен Радев.