Трябва да се разбере от държавното ръководство на Република Северна Македония, от обществото в нашата съседка, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно-историческо наследство. Това каза президентът Румен Радев от Враца относно стрелбата по българския културен клуб в Охрид, предаде репортер на Агенция "Фокус". По думите му това е единственият начин гражданите на Северна Македония да поемат по пътя, по който са изразили многократно, че желаят да вървят. Той коментира, че това е абсолютно недопустим вандалски акт на агресия, която се насаждала с десетилетия срещу България и българите.

На въпрос дали ще поиска оставката на Иван Демерджиев, заради проблемите с миграцията, президентът каза: "Как партиите може да искат оставка на служебен министър? Да си направят редовно правителство и да си искат оставките“.

Държавният глава коментира и актулната политическа обстановка, като заяви, че, ако партиите искат избори, процедурата по връчването на мандатите може да премине много бързо. Румен Радев добави, че още днес ще се произнесе за оставката на главния секретар на МВР, а другата седмица ще повика за консултации партията на Стефан Янев "Български възход“.