Недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона няма да направи Европа по-силна и сигурна. Двете страни, като държави от първа линия на европейската граница, могат да допринесат за ефективното реформиране на Шенгенската система и да се включат в съвместните усилия заедно с останалите държави членки. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на Европейския форум Вахау, който се провежда в Австрия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  На събитието се обсъждат различните политики за бъдещето на Европа с участието на политици и представители на гражданското общество.

"Европейският начин на живот означава сигурност и просперитет", добави още  Румен Радев. По думите му, включването на България в Шенген ще допринесе в тази насока особено във време на криза. "Напълно разбираме, че Шенген е чувствителна тема за австрийското общество и не съм тук да лобирам, а за да заявя, че България пази по най-добрия възможен начин границата от 300 км., която се явява външната на ЕС“, посочи държавният глава. Той отбеляза, че страната ни е финансирала с национални средства защитата на границата, като е мобилизиран значителен човешки ресурс, включително военнослужещи, да охраняват границата в труднодостъпните терени. За миналата година миграционният натиск е нараснал 4 пъти, но страната ни отчита сериозно намаляване на броя на излезлите от страната мигранти.

Президентът Радев изрази благодарност на Австрия за подкрепата в борбата с нелегалния трафик и охраната на границата. "Трябва да сме съпричастни към съдбата на хората, които преминават границата. От тях се възползват мощните международни  мрежи за трафик“, посочи президентът. Той допълни, че в цяла Европа са разположени мощни центрове за финансиране на нелегалната миграция. Затова освен че България полага усилия за охрана на границата, страната ни е инициирала работна група за сътрудничество и обмяна на информация и с цел прекъсване и неутрализиране на международните финансови потоци, които контролират нелегалната миграция.

В изказването си пред участниците във форума Румен Радев посочи, че България е сред силните поддръжници на европейската интеграцията на Западните Балкани. В настоящата критична ситуация обаче не трябва да правим компромис със спазването на Копенхагенските критерии за членство и защитата на човешките права, заяви президентът и даде пример с Република Северна Македония и осигуряването на необходимите гаранции за спазването на правата на българите там и вписването им в конституцията на страната.

Държавният глава заяви още, че в контекста на войната в Украйна страните от ЕС и НАТО трябва да предприемат всички мерки за гарантиране на сигурността на европейските граждани. По думите му, последното развитие на ситуацията в Русия с групата "Вагнер“ създава нов център на нестабилност предвид ядреното и химическото оръжие в страната.

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер открои като голяма грешка на ЕС, че през изминалите години България е била оставена сама да се справя с охраната на една от най-дългите външни сухопътни граници на ЕС, включително и с цената на човешки жертви. Той също така благодари за изградените през годините приятелски отношения с президента Румен Радев и открои силната подкрепа, която е оказал в рамките на Европейския съвет, за подпомагане на усилията на България за охраната на външните граници с Турция. Австрия счита, че бюрократичният подход не е справедлив и България заслужава много по-силна подкрепа като страна на първа линия в борбата с нелегалната миграция.

В събитието участие взе и министър-председателят на Италия Джорджа Мелони. Международното събитие в Долна Австрия се организира от 1995 г., когато Австрия се присъединява към ЕС, и се провежда в абатството "Гьотвайг“ като символ на обединяващата идея на европейската политика, християнските ценности и като се отчитат позициите на обществото.