От пълноценната европейска интеграция на Западните Балкани зависи сигурността и стабилността на цяла Европа, това заяви президентът Радев в Тирана, където представлява България на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, информира прессекретариатът на държавния глава.

Президентът открои обсъдените в рамките на форума енергийна сигурност, икономическо развитие, както и миграционния натиск към Европа.

В отговор на въпрос за присъединяването на страната ни към Шенген държавният глава призова политическите сили у нас да не политизират темата и да не я използват за лична разправа между партийни лидери.

"Този парламент трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа", допълни още държавният глава. Румен Радев посочи, че е имал възможност да обсъди темата и с лидерите на Нидерландия и Австрия. По думите му България има всички шансове да се присъедини догодина към Шенген, но това до голяма степен зависи как ще се действа на дипломатическо ниво и най-вече вътре в България.