Меморандумът за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства открива перспективата за трансформиране на политическата воля и доверието на най-високо ниво в нови възможности за сътрудничество и партньорство във важни области от взаимен интерес – икономика, инвестиции, енергетика, търговия, дигитални и зелени технологии, градоустройство. Това заяви държавният глава Румен Радев в Абу Даби пред журналисти. Българският президент откри днес бизнес форум в столицата на ОАЕ, в който участват представители на компании от двете страни, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава

Форумът се провежда в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в ОАЕ по покана на президента на страната и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В присъствието на двамата днес се подписва Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства. Споразумението ще насърчи развитието на сътрудничеството в широк спектър от области, сред които икономиката, търговията, инвестициите, туризма, образованието, дигиталните технологии, културата, младежта и спорта.

Поканата за това посещение и желанието за възстановяване на диалога на най-високо политическо ниво е показател за нарасналото доверие към България и интерес към растящите икономически възможности на нашата страна, заяви пред журналисти в Абу Даби Румен Радев след форума. Той допълни, че срещата с президента на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян дава  допълнителен импулс за развитие на партньорството в различни сфери от взаимен интерес. Освен споразумението за стратегическо партньорство, днес се подписват и редица двустранни документи за разбирателство в сферата на образованието, науката и културата, обмена на информацията, туризма, земеделието, отбранителната промишленост. Президентът очаква солидната основа, която служебното правителство полага в двустранните ни отношения с ОАЕ, да бъде бързо надградена от следващите редовни правителства в България.

Българският държавен глава посочи също така, че в рамките на посещението му в Абу Даби се обсъждат възможностите за енергийна диверсификация, внос на природен газ и петрол от ОАЕ, но това не изчерпва потенциала на двустранното партньорство в сектора на енергетиката и България трябва да има по-високи цели. Трябва да излезем от парадигмата, че сме страна, която пренася чужд газ към други страни. "България има и технологиите и научния потенциал, природни дадености и промишлена база, да произвежда в огромни количества горивото на бъдещето – зелен водород, и да го изнася“, допълни Румен Радев. В българската делегация, която е в Абу Даби, има и представители на бизнеса и научните среди, които работят в областта на производството на зелен водород.

"Страната ни може да бъде не само добър икономически партньор, но и сериозен фактор в изграждане на по-солидни връзки между страните от Персийския залив и Европейския съюз“, заяви Румен Радев. По думите му България може да допринесе за устойчивото сътрудничество между Европа и арабските страни, благодарение не само на стратегическото си географско положение, но и заради натрупания политически, икономически и научен потенциал.

"България не трябва да ограничава своята амбиция до търсене само на нови инвестиции, а да се стреми към нови партньорства“, заяви Румен Радев. По думите на президента, изправени пред глобални и регионални предизвикателства, България и ОАЕ могат да развият взаимноизгодно сътрудничество, ако обединят потенциала си – и в икономически план, и в сферата на науката и образованието.

 В рамките на бизнес форума президентът изтъкна предимствата на страната ни, сред които са квалифицираните кадри, макроикономическата стабилност, благоприятните за бизнеса условия на данъчната система. Румен Радев добави и че София има водеща роля в стартъп сектора, финансовите услуги и финтех индустрията, а най-голямата индустриална зона на Балканите се намира в България.

В откриването на форума участва и Тани Бин Ахмед Ал Зеюди – държавен министър за външната търговия на ОАЕ. В събитието, организирано от Търговската камара на Абу Даби, се включиха около 20 представители на водещи български компании в сфери с висока добавена стойност като информационните и комуникационни технологии, високотехнологични производства, енергетиката, иновациите и отбранителната индустрия.

По-рано през деня президентът отдаде почит пред Мемориала на загиналите при изпълнение на своя дълг и посети Бялата джамия в Абу Даби. Предстои българският държавен глава да бъде посрещнат от президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян с официална церемония в президентския дворец в Абу Даби.