Председателят на АБВ Румен Петков връчи на Н. Пр. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България, Декларация от името на партията, която осъжда незаконните санкционни режими от страна на ЕК, въведени срещу Република Сръбска. Тези режими застрашават не само националната сигурност и икономиката на западната ни съседка, но те са и потенциална заплаха за мира и просперитета на целия Балкански регион.

По време на срещата със сръбския посланик, в която участва и доц. Георги Кючуков, акцент бе поставен и върху натиска за подкрепа на Косово за член на ООН. Това членство не може да бъде обвързано с кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС, посочи Румен Петков и отново заяви позицията на ПП АБВ срещу прилагането на двойни стандарти в провежданата от ЕС политика.

Н. Пр. д-р Желко Йович благодари на ПП АБВ за ясната и категорична позиция на партията, заяви признателност и към президента Румен Радев и към премиера на Унгария Виктор Орбан за подадената ръка и подкрепа към Сърбия. В рамките на разговора той изтъкна, че съществуват реални данни за опити за саботаж на Балкански поток – акт който би довел до енергийна катастрофа в Р Сръбска. Румен Петков бе категоричен, че специалните служби на всички държави – от Русия, до получателите Унгария и Австрия, трябва да вземат мерки за недопускане на посегателство. Това може да доведе до труднообратими събития, посочи той и припомни съществуващия Договор за сътрудничество и информационен обмен от 2007 година, подписан между МВР тогава и руската ФСБ.