960 милиона евро общо за летния и за зимния сезон ще плати България на "Газпром експорт“, като неустойка за неползване на количества газ, според текста на договора между страната ни и руската компания. Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков. Той коментира това като пореден тежък удар върху "Булгаргаз“, в чиято основа стои правителството на Кирил Петков.

Румен Петков отново бе категоричен, че единственото решение днес е незабавно възобновяване на разговорите с "Газпром“ и "Газпром експорт“, където да бъде договорено неползваните за тази година количества газ да бъдат прехвърлени за следващата. И обаяни, че в момента, в който постъпи фактурата от руските дружества за неползваните количества гориво, страната ни на практика няма да има ход, освен да плати горепосочената неустойка.

Председателят на АБВ каза също, че партията ще настоява за персонална отговорност от правителството на Кирил Петков, от министъра на енергетиката за съучастие и от директора на "Булгаргаз“ за съзнателно нанесени щети. Същата съдба обаче ще следва и за настоящото правителство, ако то не вземе незабавно мерки, прогнозира Петков