Серия от въпроси по изборите за 48 Народно събрание трябва да получат отговор, коментира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков.

Сред тях е този за забавянето на данните за избирателната активност повече от 48 часа от страна на ЦИК, както и отделни ексцесии, като случаят с Харманли в една от секциите, където вотът до 11 часа е унищожен. В Димитровград пък бе гласувано с хартиени бюлетини заради неработещи машини. При въвеждането на резултатите в ЦИК пък при анализ на несъответствията коалиция "Български възход“ губи 4000 гласа. Румен Петков подчерта, че това е сериозен показател на възможността "Информационно обслужване“ да манипулира крайния изборен резултат.

"Информационно обслужване" отказа достъп на ЦИК до изходния код за броенето, а сега се чакат флашките за повторното преброяване. Имаме безконтролна работа на "Информационно обслужване" в изборния процес, което го прави непрозрачен и поставя сериозни въпросителни относно технологиите за организацията и провеждането на изборите, каза председателят на АБВ.

Румен Петков е категоричен, че веднага след структурирането на парламента трябва да започне дискусия по цялостната организация и провеждането на изборите.