Председателят на ПП АБВ Румен Петков се срещна с посланика на Казахстан у нас Н. Пр. Темиртай Избастин. Във фокуса на разговора бяха взаимоотношенията между България и Казахстан, които са с 30-годишна история. Преди три десетилетия се установяват дипломатическите отношения между нашите две държави, където ключово място има президентът Георги Първанов и изключителни заслуги – Ивайло Калфин, като външен министър. Това съобщиха от ПП АБВ.

По време на срещата Петков постави пред посланика въпроса за кирилицата в Казахстан – тема, пред която държавата се изправи преди пет години. Към днешна дата кирилицата се запазва като официална азбука в страната, вкл. и в обучителния процес. Руският език е официален там, а казахският – държавен, като и двата се използват във всички сфери. Независимо, че кирилицата се запазва в перспектива, гражданите на Казахстан получават възможност да използват и латиницата в писмената си реч, обясни Н. Пр. Темиртай Избастин. Румен Петков изрази доволство и каза, че кирилицата е азбука, с която България е исторически обвързана.

Тема бе и проведеният в Казахстан референдум, където един от важните въпроси е разширяване на правомощията на парламента, укрепване на местните органи на самоуправление и гарантиране на демократичните процедури.

В разговора бе отбелязана необходимостта от нова динамика в търговско-икономическите отношения между България и Казахстан, като потенциални ключови сектори за двете държави е туризмът и конфекционната и мебелна индустрии от българска страна – сфери, в които Н. Пр. Темиртай Избастин отбеляза големи възможности.

Румен Петков и посланикът на Казахстан постигнаха договорка в КУЛТУРЕН САЛОН АБВ да бъдат представени казахски автори, преведени в България, както и пред казахстанската публика – наши автори, преведени на казахски език.