Председателят на АБВ Румен Петков и доц. Георги Кючуков проведоха среща с посланика на Унгария у нас Н. Пр. Текла Харангозо. По време на срещата бяха обсъдени мерки за гарантиране на газовата сигурност и енергийната сигурност на региона. В рамките на срещата бе изразено безпокойство от ескалацията на напрежение, както и общата убеденост, че единственото полезно необходимо решение в момента е незабавен мир. Фокус бе и безпокойство от новата вълна на мигранти от Афганистан и Близкия изток към Европа, съобщиха от пресцентъра на партията.

По време на разговора Петков посочи, че на южната граница на България се задържат по 500 мигранти от Афганистан и отново подчерта позицията на АБВ - когато САЩ напуснаха Афганистан щетите изцяло останаха за Европа. Това не е коректно партньорско отношение, посочи председателят на АБВ.

Европа, за да бъде силна, трябва ясно и категорично да защити интереса си пред най-близкия си стратегически партньор – САЩ, но и да съумее да отстоява позициите си в гарантиране на енергийната ни сигурност и гарантиране на мира на територията на региона, добави Петков. За съжаление, никой от ръководителите на Еврокомисията не говори за мир, а всички говорят за въоръжаване.

Румен Петков поздрави Н. Пр. Текла Харангозо за Националния празник и ден на революцията и борбата за свобода на Унгария и от името на ПП АБВ връчи поздравителен адрес по случая до унгарския вътрешен министър Шандор Пинтер, с когото ги свързват дългогодишни професионални и дружески взаимоотношения.