Председателят на АБВ Румен Петков настоя за съвместни действия на ДАНС и Федералната служба за безопасност на Русия за установяване на истината по обявеното за българска следа по взривения Кримски мост, съобщават от пресцентъра на АБВ. 

Дали камионът бомба, който разруши съоръжението, е тръгнал от България, може да бъде установено при съвместна работа на ДАНС и ФСБ, категоричен е Петков и припомни, че през 2007 година самият той подписа договор за сътрудничество и информационен обмен с директора на Федералната служба за безопасност на Русия ген. Николай Патрушев. Председателят на АБВ настоя президентът Румен Радев да осъществи контрол по въпроса върху ДАНС, защото на базата на този договор, трябва да се гарантира информационният обмен и да бъде защитено името на България.

Този въпрос трябва да получи своя ясен и категоричен отговор, тъй като в противен случай върху страната ни се поставя клеймо и бива въвлечена в конфликт, който ще тежи десетилетия напред. В пост във фейсбук Румен Петков настоя да бъде защитен националния интерес на България:

В края на февруари излязохме с декларация, че е необходимо незабавно да бъдат преустановени военните действия между Русия и Украйна и да се намери дипломатическо решение на въпроса. Участието на България в този конфликт е грубо посегателство върху нашите национални интереси и нашата национална сигурност. Ние изпуснахме възможността да бъдем медиатор, но сега не бива да допускаме прякото участие на България чрез въоръжаване на Украйна или чрез вземане на страна в подкрепа на когото и да е. Защото резултатите се виждат от всички. Взривът на моста на Крим сигурно ще има ответна реакция и тя ще бъде също насочена срещу човешки животи. Твърдението, че камионът бомба е тръгнал от България трябва да получи своя ясен отговор, в това число – с участие на българските специални служби.

През 2007 година аз съм подписал договор за сътрудничество и информационен обмен с директора на Федералната служба за безопасност на Русия ген. Николай Патрушев, който договор, след изваждането на НСС и структурирането на ДАНС, по естествен път отиде в Агенцията за национална сигурност. И просто днес, на базата на този договор, трябва да се гарантира информационният обмен и да бъде защитено името на България.

Иначе ставаме страна в един конфликт, който е вреден за света. И колкото по-бързо разберем, че нелепите и престъпни твърдения на Фон дер Лайен и Жозеп Барел – че конфликтът трябва да се решава на военното поле, толкова по-добре за стара Европа, за да не отиде тя в отишлия си свят. Ние трябва да разберем, че българският национален интерес е над всичко, успоредно с членството ни в двете семейства ЕС и НАТО. Но българският национален интерес трябва да ни води във вземането на главните решения, иначе ще станем част от конфликт, на който Русия и Украйна някога ще сложат край, но ние ще продължим да страдаме десетилетия напред.