Въпросите, които ще предоставим на вашето внимание са свързани със състоянието на енергийната ни сигурност и обезпечаването на институциите с горива от гледна точка на процедурите, които са включени в нормативната уредба на нашата страна. Това каза на брифинг пред журналисти лидерът на партия АБВ Румен Петков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Първият много тежък за нас въпрос е свързан с проблеми и несправяне от страна на "Булгаргаз“ с ежегодната профилактична дейност, която се извършва на трасето "Кулата-Сидирокастро“, заяви Петков. "За нас това е изключително важно трасе. Оттам преминаваше евтиния азерски газ. На 28 септември т.г. ние сме отправили до председателя на КЕВР заявление да бъдем информирани как и по какъв начин "Булгаргаз“ е гарантирало доставките на втечнен природен газ и договора с Азербайджан от гледна точка защита на националните ни интереси. Предварителният анализ, който направихме с широк кръг експерти, показват, че загубата ще отиде на 10 милиона лева. "Булгаргаз“ не са предприели никакви действия, съгласувани с "Булгартрансгаз“ за недопускане на щети, каквито са предприемани в миналите години, в резултат на което анализът ни сега показва, че на 26 септември "Булгаргаз“ продава 15 хиляди мегаватчаса по 50 евро или 97 лв. А на 27 – 20500 мегаватчаса ги продава по 2,5 евро, което е смразяващо. И детайлната сметка показва, че на 26-ти загубите на "Булгаргаз“ са 3400 милиона лева, а на 27 – 7 милиона лева или общо загубите на "Булгаргаз“ отиват на 10 милиона 340 хиляди лева. Обясненията, че не е било информирано навреме ръководството на "Булгаргаз“ за определени действия, не вършат никому работа. За да загуби за два дни компанията 10 милиона лева, обясненията могат да бъдат две – едното е корупция, другото е некадърност. И двете обяснения рефлектират върху министъра на енергетиката“.

Румен Петков отбеляза липсата на координация между "Булгаргаз“ "Булгартрансгаз“, отговорността за което е на министъра на енергетиката. Той каза също, че въпрос за тези събития е изпратен от страна на АБВ на 28 септември, но отговор все още липсва. Поради липса на реакция от страна на изпълнителната и законодателната власт, ПП АБВ ще изпрати сигнал за тези нарушения, довели до огромни загуби за страната ни, до ДАНС и прокуратурата.

Воят да бъде спрян "Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък и от гледна точка на обществения интерес, заяви Румен Петков и подчерта, че няма как компанията днес да премине от нефта, с който работи, на друг нефт. Независимо от собствеността на "Лукойл“ в обозримо бъдеще обаче, важното за гражданите е цената и качеството на горивото, каза Петков и отново посочи трите важни условия на диверсификацията - качество, цена и гаранции. Той направи паралел между диверсификацията на газа и тази на нефта и допусна сходен сценарий.

Председателят на АБВ Румен Петков изрази съмнение, че връченият от президента първи мандат за съставяне на правителство ще бъде реализиран, предвид предварителните заявки от останалите парламентарни сили, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ. Петков отново акцентира върху позицията на АБВ, че е реализуем третия мандат и то при определено решение от страна на президента. Той прогнозира, че това ще стане най-рано в края на декември.

Колкото до личността на кандидатурата на ГЕРБ за премиер на проф. Габровски, на пръв поглед изглежда политически ненатоварена, но създава предпоставки за начало на нормален диалог – нещо, което липсва от години.