Аз нямам никакво съмнение, нито съм имал някога съмнение, че 3 март е националният празник на България, защото това е датата, на която практически България се възстановява като държава. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ председседателят на ПП АБВ Румен Петков.

"Това се приема от Турската империя и незавиисмо от това, че тогава Великобритания е подкрепяла Турция, Европа приема връщането на България. Надявам се нашите народни представители да не отидат в мерзостта си дотам да се опитват и чрез законодателен акт да пренапишат историята на България. Защото за свободата на България на първо място загинаха български патриоти – не само опълченците, говоря за 500-годишна война за национално спасение, за избитите и изкланите по време на робството българи. Така че да се посегне върху тяхната памет, би било кощунство. И е много важно имената на тези хора да се знаят от обществото, защото за тях избитите и закланите българи, отнетите деца, Батак, Перущицата, очевидно не означават нищо. Те са готови да унизят Русия без да се съобразят с подвига на българския народ съхранил своята вяра 500 г., съхранил българщината и възстановил българската държава“.

Освен, че ще поругаем българщината и подвига на българите, ако сменим националния си празник, не говоря за символи на България и българщината като Шипка, като Плевенската панорама, като Църквата в Батак, ние ще посегнем върху собственото си достойнство и ще стъпим с кални обукви върху чистата българска душа, категоричен е Петков.

Ние не разбираме, че това е денят, в който се възстановява българската държава, обясни Петков. "Това, че Русия е дала толкова много жертви е акт, който трябва да бъде почитан от всеки почтен българин.“

В международната обстановка има редица неща, които смущават – например този постоянен призив от страна на фон дер Лайен – "война, война, война“, "проблемът трябва да бъде решен на бойното поле“, а ЕС е организация, създадена за мир, за партньорство. В същото време се превръща в една изключително военнолюбива организация, поясни още Петков.

Цоня СЪБЧЕВА