Председателят на ПП АБВ Румен Петков посети XV Специализирано международно изложение за отбранителна техника и услуги "ХЕМУС 2022 - Отбрана, антитероризъм и сигурност", където отбеляза, че българският отбранителен комплекс показва изключителен потенциал. Колкото до неговата модернизация – това няма алтернатива. Това съобщиха от ПП АБВ.

"Дронове, възможности за движение по вода и въздух, бронетехника на най-високо световно ниво, огнестрелно оръжие, практически без конкуренция… Голямото предизвикателство пред държавата ни е да докажем пред НАТО, че сме водещи производители и изграждайки новия образ на Алианса от гледна точка на сигурността, България да заеме водещо място в производството, а не да бъдем дребен слугинаж, който изпраща армейски части тук и там“.

Румен Петков е категоричен, че България трябва да бъде сред водещите производители за страните членки на ЕС и за досегашните си пазари. В противен случай това ще означава недобро отношение към страната ни. Той обясни, че за целта е необходимо да бъдат направени промени в законодателството ни, които да отговарят на нашия интерес - военната техника на българската армия, особено за сухопътните войски, да е поне 75% гарантирано българско производство и гарантирана поддръжка за 25 години напред, осъществявана именно от българско производство и инженеринг.