"Този път "Български възход“ ще се яви самостоятелно на изборите! Ние ще имаме споразумение за общо явяване на изборите с тях и ще участваме по този начин. Дали ще съм аз, или някой друг – това вече е второстепенен въпрос!“

Така отговори Румен Йончев от ЗНС на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Вие вече не сте част от коалиция "Български възход“, ПП "Български възход“ ще се яви самостоятелно на изборите, обяснете?“. Йончев уточни, че чрез самостоятелното явяване на "Български възход“ искат да разширят ветрилото с доста повече партии, неправителствени организации, лица и личности в българското политическо и обществено пространство, които имат какво да кажат на обществото. И по този начин да участват спокойно в изборите с тази регистрация.

Румен Йончев изрази мнение, че вече за пети пореден път българите ще гласуват "срещу“ и "Български възход“ се опитва да промени това. Основната им цел е да спрем да гласуваме "срещу“ и вече да се замислим за какво трябва да гласуваме. "Това искаме да предложим на българските избиратели! Защото, гласувайки срещу някой на последните 4 избора, раждахме Парламент, неспособен да изпълни основните си функции – да излъчи управление!“, категоричен бе председателят на ЗНС.

Беновска пусна запис от единственото интервю на Джеймс О’Брайън за Националното радио, след което помоли госта си да коментира срещите, проведени в София от ръководителя на офиса за координиране на санкциите към Държавния департамент на САЩ. Румен Йончев заяви, че О’Брайън се е срещал с онези, на които има какво да им каже и онези, които го слушат! Той доави: "Отишъл е да им каже нещо, защото има какво да им каже, очевидно, и се надява да бъде чут!“.

"О’Брайън каза – "и ще видим кой няма да изпълни!“, продължи Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Той е свикнал да гледа как не го изпълняват! Ако го гледаме като един обобщен образ на нашите задатлантически партньори. Но е интересно, Вие проучете, като журналист, с кои партии се е срещал! Ще видите, че са онези, които всъщност са потърпевши от санкциите! С тях се е срещал, ние нямаме такива грижи! Срещал се е с тези, на които има какво да каже и за какво да ги предупреди! За нас няма такъв казус!“.

Румен Йончев коментира и новината, че България няма да се присъедини към еврозоната на 1-ви януари 2024 г., като заяви, че причината не е в неприетите закони, а в това, че страната ни не е готова и не отговаря на маастрихтските критерии за инфлацията. "Да, всяко едно управление ще търси оправдание в несъществуващото вече Народно събрание, че не е приело това или онова! Но основната причина е неготовността ни!“, категоричен бе той. Според Йончев инфлацията и ръстът на цените на хранителните стоки се дължат на недобрата работа на държавните органи, които трябва да се борят със спекулата!

Водещата постави въпроса за глобата, наложена от КЗК на "Лукойл“ и попита защо чак сега са се сетили регулаторните органи и държавата. Румен Йончев заяви, че тези въпроси трябва да бъдат задавани към предишните няколко управления, както и към КЗК, която не е в нов състав, но изведнъж се е сезирала, пък даже е наложила и глоба! Той продължи: "Много интересно какво са правили КЗК през последните няколко години! Много интересно защо предишното управление на Кирил Петков и Асен Василев се бори за дерогация за руски нефт за "Лукойл“, а в същото време нищо не направиха печалбата на "Лукойл“ да бъде облагана в България! Все много интересни въпроси, на които ще трябва да се отговаря и по време на предизборната кампания!“.

"Посланичката Херо Мустафа, която вече е Bye-bye, позволи си да се срещне с изявени български кметове, 4-5 от ГЕРБ, София прати заместник-кмет, и няколко други на БСП, за да ги похвали, че се борят срещу корупцията по един американски проект, разработен от американски институт. Как тълкувате това?“, попита водещата Илиана Беновска. Румен Йончев отговори: "Няма нищо лошо в това проектът да е американски! Няма нищо лошо в това нашите партньори да ни помагат за начина, по който да се налагат антикорупционни мерки, защото те знаят как се прави това! Не мислете, че при тях няма корупция и те не знаят как да бъде борена. Фактът, че са го направили по-добре от нас означава, че можем да научим нещо от тях. Друг е въпросът за селекцията на кметовете, защо точно тези, а не онези, защо точно преди местните избори, а не след тях! "Български възход“ няма кметове, ние от ЗНС имаме. А защо те не са поканени? Може би защото техните общини не са чак толкова изложени на корупционен натиск!“.