Румен Йончев, ЗНС, КБВ - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 08.10.2022 г.    

Румен Йончев отново в политиката 

Беновска сподели, че се радва Йончев отново да е в политиката и му подари здрава българска червена ябълка, защото от Румен Йончев, със своята експертиза и опит и “Български възход" се очаква проява на политическа мъдрост. Йончев сподели, че се надява тази оценка да бъде споделена и на неговата съпруга, защото тя е единствената, която не се радва. “За 5 път в народното събрание е постижение в личен план, но имам усещането, че НС, в което аз присъствам, не оцелява дълго" смята Йончев.  

 

Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? 

“Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България?" попита Беновска. Йончев отговори, че много искат очевидно - дълги листи, десетки партии и коалиции, но на 7 от тях е било отредено да бъдат в това НС, но кой може е друг въпрос. “Ние в “Български възход" сме събрали отбор от хора, които са показали, че могат - ген. Янев, бивш министър-председател, генерал, който е управлявал нещо в живота си, да не казваме държавата, така и много от членовете на бъдещата парламентарна група. Управлението в политически план е знание, опит, който трябва да бъде изграждан с години, преди да бъде практикуван" коментира Йончев. Беновска призова да не се отбягват срамежливо коалиционните партньори - Стефан Софиянски, Румен Петков, Партия “Свобода", Партия на зелените. Румен Йончев обясни, че тази палитра показва негласно това, което искат да кажат на избирателите - България е шарена, избирателите са различни и с тази коалиция предлагат това, което търсят - обединение, комплекс от идеи за управление на България, синхронизирани визии за разумен управленски продукт, без крайности. Беновска подчерта, че делението не е мода, а и не е път към успех и градеж. Йончев коментира, че хората са склонни да се делят, защото са различни, но политическото деление на леви и десни, кой е по-добър или по-лош, е неразумно в днешния информационен свят, почти всичко се знае и е много трудно големи групи от хора да продължат да бъдат заблуждавани, защото решенията не са леви или десни, а са правилни или неправилни. “Това трябва да оценяват избирателите, както и кой изпълнява политиките си, кой може и кой не може да изпълнява политиките си" заяви Румен Йончев. 

 

Беновска пожела да изгледат въпрос от седмичния коментар.  

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Кирил и Асен, Слави – омраза и бедност ли за децата ни в Родината България?!   

Борисов, Доган, Радев, Кирил и Асен, Слави какво дадохме на децата ни да са в Родината си България?!   

Здравейте, деца мои! За първи път в живота СИ/ВИ легитимирам. Горда съм с вас! И ме е срам от вас…  

Защото:   

- 4-ма млади, умни, полезни Българи отгледах и възпитах. Изучени сте. Личности сте. Работите за България. С любов. Така ви възпитах. Така се орисахте.    

- Винаги ви криех, деца… Да не ви хетят, заради мен…    

- Винаги имахте трудности, заради моята фамилия – сякаш нямахте право на собствено развитие, на собствен живот…   

  

Борисов, Доган, Радев, Кирил и Асен, Слави!    

- Допуснахме омраза, простотия, ниЗки страсти в живота на Децата ни! Колко сребърника добихте, затова?!    

- Допуснахте Сорос да ни диктува мъже или жени сме?    

  

Борисов, Доган, Радев, Кирил и Асен, Слави!    

- Допуснахме COVID  да обрече децата ни на неграмотност и самота.    

  

Борисов, Доган, Радев, Кирил и Асен, Слави!   

Ще допуснем ли Илън Мъск да ни праща роботи на децата ни?! Да ги обичат и да правят, може би, поколения с тях?!    

Мога да заснема сериал. Да напиша книга. Колко ви навредихме, уж, че ви помагаме…    

  

Деца! Как ще живеете в този замърсен от Политиката свят?!    

 

Политиците за младите 

“Какво ще кажете за отговорността към младите на политиците? Някак винаги заставате - ние за децата, ние за младите, ние сме грижовни - а какво правим реално?" попита Беновска. Йончев коментира, че ако с Беновска са били от поколението на затягането на коланите, 90-те години, когато всичко е било посветено на тази кауза, то днес не се отглежда поколението на ковид, а поколението на изборите, което живее с мисълта, че България е неуправляема държава, в която периодично се провеждат избори, а това поколение, което сега започва да гласува, губи интерес. “Ние ще направим всичко възможно България да излезе от този цикъл, но ми се ще да не брандираме нашите деца като поколението на безкрайните избори" каза още Йончев.  

 

Противоречията в парламента и ще има ли правителство? 

Беновска коментира, че в бъдещия парламент противоречията и възможността да се състави кабинет за момента граничи с минимума. “Позволих си да задам един въпрос в първия ден, в който вашият лидер ген. Янев заяви, легитимира партията ви - да чуем какво отговори той" каза Беновска.  

  

Беновска пита Стефан Янев: Готов ли сте да сте най-добрия министър-председател? Янев: Да, готов съм!  

  

Стефан Янев, председател на ПП "Български възход“, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция след учредяването на партията на 19-ти юни 2022 г.  

Илиана Беновска: Може ли, г-н Янев още един въпрос, позволете! Започнахте по-рано! 

  

Стефан Янев: Съжалявам, имаме работа! 

  

Илиана Беновска: Не спазвате регламента, пуснахте ни по-рано! 

  

Стефан Янев: Извинявайте, извинявайте! За г-жа Беновска специално! 

  

Илиана Беновска: Здравейте! 

  

Стефан Янев: Здравейте, слушам Ви! 

  

Илиана Беновска: Готов ли сте да бъдете най-добрия министър-председател за последните 30 години? Поемате ли този ангажимент? 

  

Стефан Янев: Ако тази оценка зависи от мен, не бих се посвенил да я давам аз! Но нека хората ... 

  

Илиана Беновска: Не, готов ли сте Вие, като личност? 

  

Стефан Янев: Аз като личност съм готов! 

 

“Стефан Янев заяви готовност, но възможно ли е той да обедини противоречащите си, съперничещите си, взаимно упрекващите се политически партии?" попита Беновска. Йончев отговори, че историята вече е дала отговор - Янев е бил добър министър-председател в много сложни и напрегнати времена за България. “Той успя да балансира и да преведа страната през този момент, без да става телевизионна звезда, без да търси популярност, която политиците напипват интуитивно и се впускат с всички сили. Предишният парламент не се различава като възможности за създаване на правителство от днешния. Вероятно и следващият няма да бъде по-различен, тъй че ако политиците очакват да въртят рулетката безкрайно, докато топчето се спре пред този или онзи - по същия начин и ние бихме могли да кажем - БВ настоява за избори, докато ги спечели" коментира Йончев. Водещата обясни, че БВ ще бъдат най-малката парламентарна група, но е съставена от хора с опит, със служебен министър-председател и трябва някой да прояви здрав разум.  

 

Стефан Янев за министър-председател? 

“Възможно ли е Стефан Янев да бъде излъчен като разумния министър-председател?" попита Беновска. Румен Йончев отговори, не е важно кой ще е министър-председател, а е важно дали България може да продължи напред, защото във всеки труден исторически момент трябва да се сложи черта и да се продължи напред, а не да се въртим в кръг и да се плаща високата цена на социални, икономически, политически проблеми. “Аз съм убеден, че Стефан Янев като личност може да го направи, убеден съм, че БВ има потенциала да го стори, въпросът е дали може българското НС да изгради такъв състав от партии, които да застанат зад тази идея и е нужно особено усилие, но то си струва. Нито предишното, нито сегашното, нито следващото НС ще бъде различно като потенциал" заяви Йончев. 

 

Борисов след изборите 

Беновска отбеляза, че в началото на седмицата след изборната нощ Борисов е предложил своята хипотеза за сформиране на политическо разбирателство и кой да бъде медиатор и каква да бъде философията на създаване на едно правителство. 

  

Беновска пита Борисов: "Срамежливо“ ли пропускате Радев? Борисов: Не! Радев е безспорен в момента!  

Бойко Борисов, председател на ГЕРБ – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 4. 10. 2022 г. 

  

Илиана Беновска: Г-н Борисов, поздравления! Беновска! Дали това политическо обединение, което предлагате, ще бъде възприето от останалите политически партии? Обсъждали ли сте го с тях? Това ми е първия въпрос. 

  

Бойко Борисов: Не, не съм обсъждал с никой нищо! Защото считам, че трябва да изживеем емоциите си от изборите. Защото и аз съм щастлив, че си върнах моя МИР в София и победихме Хазарта! Радвам се, че сме първи в Пловдив. И ние се радваме и сигурно си личи, че се радваме. Като минат радостта и болката, мисля, че ще се намери някакво сечение! 

  

Илиана Беновска: Вторият ми въпрос, той е много важен! 

  

Бойко Борисов: Ти започна като Кирил Петков, каквото и да каже, то е "много важно“! Той че го казал, то е важно! 

  

Илиана Беновска: Правите сравнение с Кирил Петков? Благодаря, но не ме обиждайте! 

  

Бойко Борисов: Моля Ви, защото има и други въпроси, да не го превръщаме в разговор! 

  

Илиана Беновска: Питам Ви: тези екипи, които ще преговарят, Вие говорите за хора с "безспорна репутация“. Знаете в България какъв е кастингът за "безспорна“! 

  

Бойко Борисов: Казах "безспорна евроатлантическа ориентация“! Ако някой се съмнява в Мони Паси или Плевнелиев, че са отдадени на Европа и НАТО – аз не се съмнявам! Затова, дадох само примери! Може да не са те, може да са други, те да предложат екипи. Ние ще се съобразим с тях. Нищо не им предлагаме насила. Просто казвам, че: Срещу Мони Паси не можеш да кажеш, че не е евроатлантик, нали? Не е кметът на Видин, бившия! 

  

Илиана Беновска: И трето, нещо като служебен кабинет ли предлагате? И защо пропуснахте "срамежливо“ името на Радев? 

  

Бойко Борисов: Кого съм пропуснал? 

  

Илиана Беновска: "Срамежливо“ името на Радев, в цялата тази конфигурация! Той каква роля ще играе? 

  

Бойко Борисов: Аз пък не искам да съм в ролята на Христо Иванов. Първо: да ходя да клеча отпред, а след това да му кажа да ни събира там да се решава! Мисля, че след като стотици хиляди са застанали зад нас - като партии, спокойно можем да проявим разум и да се разберем ние. Иначе, Конституцията предвижда, като не се разберем, си остава служебното правителство на Радев. Така че аз не съм пропуснал никого, той е много важен участник и то безспорен в момента. Не мога да му кажа – или ни викай, или еди какво си! Ако прецени! 

 

Преговори за кабинет 

“Политическа мъдрост, може би, логиката на ветерана в управлението Борисов не можем да отречем, че е такъв, независимо кой как го оценява. Готови ли сте БВ да излъчите представители в един преговарящ екип, какви биха били - само евроатлантическа ориентация ли, както държи Борисов и каква е ролята на Радев в момента?" попита Беновска. Румен Йончев коментира, че паралелите в историята са много ясни - “Борисов много прилича на едни лидери на БСП от 90-те години, които размахваха една карта с червена райони и обясняваха как са спечелили изборите, но не можеха да управляват, защото нямаше мнозинство". Йончев смята, че Борисов с цялата си гордост трудно може да конструира управление без останалите. “Идеята за разговор е единствената възможна и пак ме навежда на мисълта за кръглите маси от 90-те години, от които БСП имаше нужда, за да излезе от изолацията. По същия начин и ГЕРБ, но по-важното е, че България има нужда от това и трябва да бъде управлявана и за това е нужен разговор - как, по какъв начин, от кого, какви са приоритетите и какво трябва да се случи в следващите 3-6-12 месеца, за да излезем поне от този затворен кръг, защото в това разнородно НС не може да бъде намерена дългосрочна перспектива" заяви Йончев.  

“Ще излъчите ли като част от преговарящия екип, например, Стефан Софиянски - друг ветеран в политиката, Румен Петков?" попита Беновска. Йончев коментира, че двамата излъчени ветерани от Борисов са по-скоро модератори и водещи разговори и списъкът с такива личности е голям. “Защо Борисов не номинира Петър Стоянов или СДС не номинира Стоянов?" каза Йончев и заяви, че ще проведат разговори, когато има покана и няма да ходят непоканени на срещи, защото публичната покана на Борисов не дефинира с кого би искал да започне разговор. “Ние ще участваме в разговор. Превратно беше интерпретирано това, че сме готови да участваме във всякакви коалиции, всякакви правителства, на всяка цена - не, не е така. БВ ще участва, ще говори, но няма да управлява с всеки и по всякакъв начин" подчерта Йонев.  

 

Подаръците 

Беновска подари на Румен Йончев тениска Харвард с надписа - просто се шегувам. “Дано някой не се пошегува и с вас" каза Беновска, а Йончев отговори, че с него много пъти са се шегували и за съжаление не е учил в Харвард. Йончев от своя страна подари на “Беновска пита" книгата “21 урока за 21-ви век". Беновска пожела успех на Йончев и каза, че ще наблюдава работата на БВ. “А ние ще слушаме вашите анализи, защото те са интересни" заяви Йончев. 

 

Така завърши разговорът между Румен Йончев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 8-ми октомври 2022 година.