Благодарение на СДС България е в Европа и света. Преди това ние бяхме част от един изолиран социалистически лагер, член на Варшавския договор, с тоталитарна система, с централно планирана икономика и с ограничена свобода на българските граждани, да не говорим за свободата на словото. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Румен Христов, председател на СДС по повод 34 години от основаването на партията.

"СДС е партията, която промени България. Благодарение на СДС ние сме уважаван член на Европейския съюз, член на Алианса за обща сигурност НАТО, стремим се към приемането ни в Шенген и влизането ни в Еврозоната, за да приключим интеграционния процес, който сме започнали. Изобщо една европейска държава, за която мечтаехме всички ние, които бяхме по площадите 1989-та, 1990-та и 1996-1997 година, защото да не забравяме, че при нас промените, благодарение на Българската комунистическа партия, бяха стопирани и започнаха много късно. България беше единствената държава, в която бившата комунистическа партия спечели изборите за Велико народно събрание и наложи свой тип Конституция", отбеляза Христов.

Запитан за важните решения, които са взимани в последните няколко години, за съхраняването на СДС: "Виждайки че самостоятелно ние не можем да оползотворим десния вот, който получава СДС, при най-добри наши резултати стигаме до 85-90 хиляди гласа, а за влизането в парламента са необходими, за да си сигурен, 140 000, взехме решение да бъдем в коалиция с големият ни партньор -  политическа партия ГЕРБ, която е член на Европейската народна партия (ЕНП). Няма да скрия, че бяхме и така насърчени, стимулирани в добрия смисъл, с думи, от ръководство на ЕНП, търсейки преди пет години обединение в навечерието на европейските избори. Смятам, че това беше една правилна стъпка. СДС към днешна дата има пет народни представители, имаме и свой евродепутат в лицето на г-н Александър Йорданов", отбеляза Христов.