Протестите, те не са изцяло консолидирани за едно нещо, те са многолики, ми се струва, и разнопосочни. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" икономистът и финансист Румен Гълъбинов. "В случая със зърнопроизводителите, това е един сектор, който устойчиво във времето е рентабилен и печеливш бизнес. Аз не помня година, в която този сектор да е завършвал на загуба, мисля, че няма такава. Тоест, всяка година той произвежда, плаща данъци, допринася за брутния вътрешен продукт на България и реализира нелоша печалба, съизмерима с банковия сектор, с финансовите операции и дейности. Така че, той е и доста дотиран. Досега този сектор е дотиран и субсудии от национален бюджет и европейски програми. И сега забраната за внос на зърно, като крайна, тя така или иначе изтече,", каза Гълъбинов.

Според него, това, че беше прието решение на българското Народно събрание да го потвърди това нещо, в момента поставя хората в земеделския сектор в ситуация да помислят преди да протестират, дали всъщност не протестират срещу нещо, което би могло да им е от полза.

"Защото ние сме имали внос от Украйна на зърно и други земеделски продукти и преди. Това не е някакъв прецедент, че сега ще започнем за първи път да внасяме от там. Този внос не е бил чак толкова голям процент от зърнения ни баланс. Напротив, даже е бил по-малък. Под 10% от зърнения баланс е това, което е внасяно от Украйна досега. Сега очакванията също не са за някакви колосални вносни квоти от Украйна. За сертифицирането на продукцията ЕК каза, че строго ще съблюдава това нещо и самите украински власти ще го спазват, така че да не идва некачествено зърно в България, да е сертифицирано и качествено по европейските стандарти. И то не е само производството на зърното, не е само добиването на суровината, ами те са транспортни дейности, логистика, съхранение, преработване, а ние имаме силни мощности за преработване", обясни икономистът.

"Нека стане така, че българското зърно да е в по-голяма конкуренция с това от Украйна и българските преработватели да работят повече с родното производство зърно, а не с вносно, защото иначе, може да се окаже, че им е по-изгодно да работят с вносното, ако българското зърно държи цени или иска да държи по-високи цени. Така че това е пазар, цените това лято на новата реколта на зърнени храни не отбелязват растеж на международния пазар, даже са надолу, защото Русия също има силна реколта и също доста иска да изнася", добави Румен Гълъбинов.