"За България сега, като се отчете инфлацията за септември на годишна база, вероятно ще бъде над 18%, а пък до края на годината очакванията са да стигне до 20%. Тоест, ние изпреварваме почти двойно инфлацията, която е в еврозоната, където за септември наскоро отчетоха на годишна база 10-процентна инфлация“, заяви икономистът и финансист Румен Гълъбинов в интервю за "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

Той подчерта, че половината от инфлацията е внесена от еврозоната, а другата половина е от вътрешни фактори - проблеми в енергетиката, проблеми в производство, дистрибуцията и продажбата на горива, също в доставките на природен газ.

"Като цяло МВФ и Световната банка предупреждават за опасност от навлизане в глобална рецесия на световната икономика, което значи забавяне на икономическия растеж, и поради това, че се вдигат лихвите. Те от една страна влияят добре за задържане, успокояване на инфлация, от друга страна обаче оскъпяват кредитирането, и това влияе пък възпиращо на фирмите, на икономическите субекти, така че да се забави икономическият растеж“, заяви Гълъбинов и подчерта, че в момента се говори за наличие на плитка рецесия в страните от Еврозоната, и за предпоставки за рецесия в САЩ и в Китай, навлизане на намаление на растежа, което е съществено.

Габриела ГЕОРГИЕВА