В момента да се направи един преглед на цените, както на дребно така и на едро е полезно. Определено това ще покаже дали има някъде необосновани разлики в цените, както в складовете, така и в магазинната мрежа. Това коментира икономистът Румен Гълъбинов във връзка с започнатият от служебното правителство мониторинг за цените на храните в ефира на дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

Икономистът смята, че тези изменения в цените са факт и далеч извън пределите на страната.

"До момента ако направим преглед от началото на пандемията COVID-19, минем през войната, която продължава в Украйна, ние ще видим, че настъпиха големи изменения в международните пазари по отношение цените на енергоносителите, на енергията като цяло, повишиха се цените на хранителните стоки, на почти всичко, услугите и това се отрази в инфлация.", коментира Гълъбинов.

Той е на мнението, че е добре, когато говорим за изменението на цените у нас да се сравняваме с останалите страни-членки на ЕС особено тези които са влезли в съюза заедно с нас или след нас.

"Ако сравним нашата инфлация и нашето изменение на цените с това, което е в държавите от еврозоната ние ще видим, че ние сме имали почти двойно по-висока инфлация за миналата година от тази в еврозоната и нашето поскъпване на основните храни, а и лекарства се е движело изпреварващо, спрямо поскъпването средно на държавите от еврозоната", каза още той.

Все пак Гълъбинов вярва, че може да има различни обяснения, едно от които е на база проследяване на цените на основните храни и напитки в България са последната година на интензитета на поскъпване, сравнено с тези на останалите членки, като така можем да видим, че всъщност държавата ни не е с най-голямо поскъпване.

"Доста са поскъпнали стоките в някои от Балтийските държави и също такъв пример за по- драстично поскъпване на стоки е и Унгария, където инфлацията отбеляза средно-годишно над 20 %", допълни още икономистът.