България може да продължи да изпълнява стриктно критериите за членство в еврозоната. Имаме план за работа, информационна кампания, с която трябва да запознаем хората с предимствата на едно такова членство. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" икономистът Румен Гълъбинов.

"Има и доста мероприятия, които трябва да се извършват от страна на финансовата система, на бизнеса, така, че да се адаптирани по най-добрия начин. Трябва да си изберем дизайн на монетите, съответно да имаме готовност в срокове да направим обмяна на съществуващите при нас левове срещу евро банкноти в определен разумен срок. И освен това, цените в магазините също успоредно да бъдат за определено време – поне за шест месеца, и в лева, и в евро. Ние имаме шанса да свалим инфлацията до края на годината", коментира икономистът.

Според него България може да се вмести и в бюджетния дефицит от 3%, стига разумно да направи баланс на приходите и бюджетните разходи. "И освен това, с дълг къмто брутен вътрешен продукт ние стоим много добре, движим се между 25 и 30%, което е два пъти по-ниско, отколкото е изискването за 60% за членство в еврозоната. Нямаме някакви проблеми с лихвената политика, българските лихви по левовете ще се доближат много скоро до тези в еврозоната по евро. И също имаме фиксиран валутен курс, който е гарантиран от закона и не се е променял за повече от 25 години", уточни Румен Гълъбинов.

По думите му държавата трябва да работи много повече за инвестиции както в публични големи проекти, така и в частни проекти: "В публично-частно партньорство, въобще – инвестиции, които освен бюджетните средства и освен заемите и европейските субсидии, ще ни дадат възможност да качим икономиката си на едно съвсем друго ниво, на ниво, което да позволи фактически ние да правим много по-големи ръстове, много по-добри данни да отчитаме, свързани и с производителността, и с конкурентоспособността на българската икономика, откъдето логично ще дойдат и възможностите за увеличени доходи под формата на заплати, пенсии и социални плащания", каза още той.