Обсъждаме хартиени самолети, които не се знае кога ще дойдат. Това каза Румен Гечев от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Ще трябва да повторя изказването си от юли 2019 г., тъй като, ако изкарате протокола от заседанието от 19 юли, ще видите, че всички предупреждения, които направих, констатации от така наречения договор между България и Пентагона се осъществиха. В смисъл, че не се осъществи нищо от този договор към момента. Днес има някакво съвпадение, обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които ще не са дошли и не се знае кога ще дойдат, така че това е много интересно съвпадение в дневния ред". 

Румен Гечев заяви, че и в подписания първи договор, и в неговото продължение, има множество детайли, които ощетяват страната.

"Първо, и в предния договор и в неговото продължение има нещо страшно от гледна точка на бюджетната комисия. Цените са прогнозни. В договорите пише "черно на бяло", че американската страна може да увеличи цените без уведомление с 10%, това прави 230 милиона лева, а над 10%, без да се каже колко, може 100%, може 1000%, с уведомление до българското правителството. 

Същото касае и цената на резервните части, цената на услугите. Още в предния договор и сега стана ясно, че никъде в предложението на доставчика не пише колко ще струват резервните части, колко ще струват услугите по самолета. Тоест, тук може да става дума не за два милиарда и триста милиона лева и още два милиарда и половина лева, а може да става дума за много милиарди, тъй като доставчика иска да му подпишем втори път празен чек и то при положение, че доставчикът не е изпълнил задължението си, бих казал най-безотговорно, даже най-нагло, взе два милиарда и триста милиона лева и не достави самолетите на българските ВВС".

На трето място,няма никакви гаранции за качеството на самолетите, за качеството на обслужването, за качеството на резервните части. Никакви гаранции няма, ако се слчуи нещо при доставката на самолетите. Нито един цент няма да бъде за сметка на доставчика. Нищо, че самолетите са чисто нови или оръжието е дошло в БГ. Всяка стотинка всеки цент ще бъде за сметка на българската страна

На четвърто място, няма никакви неустойки. Всички срокове в договора за доставка на Ф-16 блок 70 са условни. Там пише, че доставчикът на еди-коя си дата, в еди-кое си тримесечие на годината започва да доставя самолети или резервни части след това. Има и срок, че при възникване на технически проблеми или необходимост от резервни части в срок до 6 месеца доставчикът може да удовлетвори иска на българската страна. Възниква въпросът какво става, ако доставчикът не достави самолетите или резервните части? Нищо не става. Българската страна е подписала 2019-та година, и сега ни се предлага, договор, в който доставчикът може да си пие кафето до 3035 година, може би. Той няма никакви ангажименти към сроковете", каза Гечев.