Не трябва да бързаме да ставаме членове на еврозоната. Никой не се качва на кораб, който има пробойни и пропуска вода.Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" икономистът от БСП, проф. Румен Гечев.

"Аз споделям изумлението как в тези трудни условия, при предизвикателствата на зимата, изведнъж приоритет стана влизането на България в еврозоната. Визането в Зоната не е по-важно от това да преведем народа си през предстоящите предизвикателства", заяви той. 

"Истината е, че нашите партньори, които са членове на еврозоната, са в тежко състояние. Те имат проблеми. Вместо до 60% дълг спрямо БВП, те имат 80-90%, а при някои надхвръля 140 %. Какво искат от България, чийто дефицит е 3%", каза Гечев.

Вместо ясна разработка по оценка на риска от приемането на еврото в този момент, БНБ предоставя на БСП, по нейно искане, някаква разработка, изпратена от ПР, съветник на управителя, без подписи."Какъв е този пасквил? Шефовете на БНБ ги е страх да си сложат подписа под изводите, тъй като те са по-скоро отрицателни. Явно трябва да изпълнят политическа поръчка", каза икономистът.

"Хлябът, който се купува днес за 2 лв, след влизането ни в еврозоната няма да е 1 евро, както някои твърдят.  Да отворят нормативната база на ЕЦБ, при какъв курс ще се обменя левът спрямо еврото. Това зависи не от българския  парламент, а решението какъв да е обменният курс на новоприетите държави се  взима от Съвета на Европа и от управителния съвет на ЕЦБ. Решенията на нашия парламент не ги интересуват", допълни Гечев.

"Ние от БСП  сме за еврозоната, но когато тя е във формата, в коята трябва да бъде, т.е когато има повече плюсове, отколкото минуси. Швеция и Дания с референдуми отказаха да влязат. Полша, Унгария и Чехия съвсем отказват изобщо да говорят за нея", припомни проф. Гечев.

Ева БРАНИМИРОВА