"България не е готова да влезе в Еврозоната от 1 януари 2024г", това заяви в кулоарите на НС Румен Гечев от БСП, информира пресцентърът на социалистите.

"Вчера получихме работния доклад на БНБ и сме изключително изненадани, тъй като той не дава отговор на нашите въпроси. Работните текстове са към 25 октомври 2022 г., те все още не са одобрени от работната група и от Координационния съвет за въвеждане на еврото в Република България и към този момент те не са внесени, разглеждани и одобрени от Управителния съвет на БНБ." каза още той и допълни:  "БНБ ни изпраща нещо, което не е ясно кой го е писал, каква отговорност носи, няма подпис и печат, не е ясно кои са тези експерти в БНБ."

"Искам да ви кажа неща, които звучат индиректно от текстовете", каза още проф. Гечев и продължи: "Има проблеми и рискове с управлението на валутния резерв на БНБ. Съгласно ЕЦБ – 500 млн. евро отиват директно от нашия валутен резерв за управлението на ЕЦБ. Но това няма да са евро, а равностойността на 500 млн. евро, защото валутните резерви на ЕЦБ са в други конвертируеми валути. Това означава, че или на тази стойност по съответния курс ще трябва да предоставим долари или злато от резерви на БНБ."

Вторият огромен риск, който проф. Гечев открои, е свързан с изплащането на държавни заеми, направени от други страни-членки на ЕЦБ и Еврозоната – до 20% от сумите, а те са в трилиони евро.

По думите на социалиста в този доклад не се дава и отговор на въпроса за конкурентоспособността. Той даде за пример икономиста Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика от 2016 г., според когото общата валута на Европа заплашва нейното бъдеще.