Агенцията за бежанците не си върши работата по отношение на украинците. Това каза за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Румен Драганов - председател на Института за анализи в туризма.

"Специално украинците не са бежанци, а те са със специален статут на убежище в България, за което има отделна програма. Но независимо от това, хората от Агенцията просто се скриха и цялата работата просто се вършеше от Министерството на туризма, което изключително много натовари работата на Министерството и то не можеше да се занимава с нормалната си дейност - такава, каквато трябваше да върши, а една значителна част от екипа му се занимаваше с обработка на документите по отношение на украинците със специален статут“, каза още той.

По думите му се вижда държавната политика по отношение на бежанците: "Ние по изборите казваме, че имаме над 200 населени места, където няма нито един жител – къде е държавната политика по отношение на това, когато имаме ситуация с бежанци или украинците със специален статут да бъдат обживени тези населени места, да бъдат намерени работни места, да бъдат децата им настанени в училища и детски градини, а възрастните да получават съответните грижи, такива, каквито ги получават във всички други страни от Европейския съюз. Това са не само пропуски, ами бягство от отговорност и незнание на Агенцията на бежанците как да си върши работата“.

Румен Драганов поясни, че със сигналите за предстояща втора бежанска вълна от украински граждани към България се пробва обстановката и се дава яснота на хотелиерите дали ще могат да се справят и на каква цена.

По отношение на предстоящия зимен сезон той посочи, че се очертава да бъде по-добър от предходните, от 2021-2022 година.

Габриела ГАНЕВА