Главният прокурор на Република България Иван Гешев и заместник главните прокурори Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов проведоха среща днес, 09.02.2023 г., с делегация от групата на Европейските реформатори и консерватори в Европейския парламент. Срещата се проведе по инициатива на евродепутатите в Съдебната палата в гр. София, съобщиха от Прокуратурата на РБ.

Обсъдени бяха актуалните предизвикателства пред върховенството на правото в страните от Европейския съюз и сигурността в региона в контекста на войната в Украйна. Акцент в разговорите бе поставен върху усилията на българските правоохранителни органи за намаляване на миграционния натиск и нуждата от солидарни усилия в опазването на външните граници на ЕС за противодействие на незаконния трафик на хора и стоки.

"Ние сме част от една и съща къща. Няма как проблемите в едната част на къщата да не създадат опасност за разпространението им в цялата къща", посочи Иван Гешев.

Главният прокурор изрази притеснение за състоянието на съдебната власт в България заради оказвания върху нея политически натиск, което намалява потенциала на правоохранителните органи и възпрепятства тяхното нормално функциониране.

Депутатите от групата на Европейските реформатори и консерватори подкрепиха независимостта на българската прокуратура и посочиха, че България не е единствената държава членка на ЕС, в която се правят опити за политическо вмешателство в дейността на съдебните органи.

Представителите на Европейския парламент се интересуваха и от разкритите случаи на шпионаж в полза на Русия и приветстваха усилията на ПРБ по противодействие на зловредното руско влияние на територията на страната и в региона. Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че

руските хибридни атаки в България се проявяват и под формата на кибератаки, политическо и медийно влияние.

Ръководството на Прокуратурата на Република България потвърди готовността си за продължаване на двустранния диалог с представители на Европейския парламент по въпроси, свързани с отстояването на върховенството на правото.