Единодушно бургаските общински съветници взеха решение ръководителят на вокален ансамбъл "Фортисимо" Милена Добрева да бъде удостоена със званието Почетен гражданин на Бургас, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Милена Добрева е предложена за отличието заради високия професионализъм и доказани художествени постижения в музикалното изкуство, както и дейността й като педагог, композитор, аранжор и диригент.  Добрева създава и ръководи Детска вокална формация "Морски песъчинки“ от 2003 г. и Вокален ансамбъл "Фортисимо“ от 2014 г. С тези две формации печели  призови места в национални и международни музикални конкурси и фестивали.

"Обикновено в навечерието на Никулден, когато обсъждаме бъдещите почетните граждани, има оживени дебати в Общинския съвет. Тази година има само 1 предложение. То е от така наречените безспорни", отбеляза преди гласуването зам.-кметът в Община Бургас Диана Саватева.

"Основната причина, за да бъде инициирана подписката, е успехът, който е постигнат през вокална формация Фортисимо. Според мен не трябва да се опростяват успехите само с това. Разбира се успехите на Фортисимо и поставянето на Бургас на световната хорова карта са безспорни. Искам да отбележа и 3 други аргумента. Първият - че тя не е самостоятелно явление. Тя продължава силната бургаска хорова традиция. Това е не по-малко важно от успехите, които се постигат на международната сцена. Вторият ми аргумент е нейната работа с младото поколение. Това, което прави с "Морски песъчинки", е значимо и гарантира успехите на бургаската хорова школа в бъдеще. Третият ми аргумент е свързан с нейната дейност като активна обществена личност. Тя и нейните формации участват изключително активно в обществения живот и са винаги акцент в културната програма на Бургас", допълни Саватева.