32.43% е избирателната активност в Пловдивска област в края на изборния ден, съобщиха от 17 РИК. Най-много са гласували в Асеновград – 37.93%, а най-слабо в Кричим – 24.98%, следвани от Раковски - 25,98%, Садово - 27,26%, Първомай - 29,00% и Перущица - 29,96%.

Вотът от Раковски може да се окаже решаващ за изборния резултат на ГЕРБ –СДС в областта, тъй като именно от там бе твърдият им електорат досега. Стамболийски – общината на областния лидер на ГЕРБ Георги Мараджиев, също показва ниска избирателна активност - 29,47%. Арестът му преди изборите явно е изиграл ролята си и не само в неговата община, а като цяло за областта. Този път Мараджиев не можа да изкара привържениците на партията до урните, както се очакваше. 

Като коректив за тях може да послужи активността на асеновградчани днес, където управлява също кмет на ГЕРБ. Но и това е спорно, тъй като през годините силно влияние там имат социалистите. Може да се очаква именно те да са обрали гласовете на избирателите в Асеновград. 

Садово – бастионът на социалистите, също показва слаба избирателна активност, което пък говори за разочарованието и апатията на избирателите в тази община заради непрестанните дразги и разединения в БСП.

Ниската активност в Садово говори и за още нещо - недостатъчно доверие към още един лидер, появил се на политическия хоризонт – Стефан Янев, който е роден в тази община.

В крайна сметка последни ще говорят цифрите от крайните резултати.