Смятам, че Граф Игнатиев" никога няма да бъде прекръстен". Това каза Рубен Лазарев - внос и дистрибуция на книжни издания и на американски и британски брандове в България, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“, по повод предложението, отправено от група граждани към Васил Терзиев да се прекръсти бул. “Граф Игнатиев" на Алексей Навални.

Рубен Лазарев е и с руски произход. “Когато живееш в България, трябва да разсъждаваш като български гражданин", категоричен е той. “Аз разсъждавам като софиянец и гражданин на България. Булевард "Игнатиев" влиза в моя квартал. Стигам до извода, че предложението или е шега, или цели добронамерена провокация. Не ми се иска да вярвам, че това е искрено предложение и то направено от хора, които харесвам и уважавам", каза още Лазарев.

“Смятам, че Граф Игнатиев никога няма да бъде прекръстен". Бяхме пуснали петиция на шега улицата да се прекръсти на "Графа“, тоест на Графа Ампов, защото всички в България свързваме понятието "Графа“ с “Ампов". Този човек - Ампов е направил много за страната, повече, отколкото граф Игнатиев, споменахме тогава шеговито. След това имаше големи брожения. Трябва да остане “графа", което е нарицателно, смята Лазарев. Не си представям да пия кафе на “Навални".

Шегата настрана, имаме улици и площади “Немцов" и "Героите на Украйна“ близо до Руското посолство. Там е мястото - ако имаме ул. “Навални", която идея подкрепям, тя да бъде пред Руското посолство, за да им натрием носа. Да преименуваме “Граф Игнатиев" - една от основните улици в държава, от един руснак на друг, ми се струва нелепо", поясни още Рубен Лазарев.

“Навални е доста спорна личност, за разлика от Немцов. Това, което Навални е сега, не е онова, което беше в началото на публичния си път. Разбирането, че трябва да отдаваме почит към всяка личност, която се появява и залязва на публичния небосклон, като преименуваме улици, не е правилно според мен", смята Лазарев.

“Спорна е наистина личността на граф Игнатиев, но сме имали град Сталин, булеварди “Мусолини" и “Хитлер". Не мисля, че по този път трябва да вървим", каза Лазарев. “Трябва да правим разлика между исторически наименования, които носят история със себе си и такива, които ние самите натоварваме с история. Пример е Паметникът на съветската армия. Това е пропаганден монумент, не исторически. Обективно погледнато, както паметник на съветската армия, така и бул. “Навални" нямат място в центъра на София", смята Лазарев.

“Липсата на диалог при софийските ремонти е ясна. Липсва комуникация община-граждани - затова избухват сензационни заглавия по тези теми. Това, което ние направихме, е да подготвим комуникация с общината - обединихме бизнеса и живущите, които бяха в конфронтация. Ние бяхме срещу общината за ремонта на “Шишман", но общувахме дипломатично, не агресивно. Компромисите са ключови", подберта събеседникът.

Книжарницата му близо до Графа търгува с история и чувства - много антикварни издания. По повод забранителния списък, излязъл в Русия, в който се предлага забраната на произведения на руски автори, сред които Достоевски, Лазарев заяви, че очаква да се забрани и Чайковски. “Границата между свободата и цензурата е лудостта - тя няма край. Средновековие, Втора световна война - виждали сме и други такива периоди. Тези книги, на които се предлага забрана, съм сигурен, че не са отворени и прочетени от голяма част от населението, което подкрепя идеята за забрана", обясни позицията си Рубен Лазарев.

“Списъкът излезе с мотива, че произведения на съответните автори правят пропаганда на ЛГБТИ ценности. И у нас агитките, които тормозят ЛГБТИ общността по време на прайдове, реално не познават тази общност. В Русия се възражда масова омраза към всичко, което не се чувства като “наше" в конкретния момент. Русия се самоизяжда", категоричен е Лазарев.