Ротация ще има и в коалиционното споразумение, ГЕРБ-СДС ще излъчи преговорен екип за обсъждането му. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента по повод изготвянето на коалиционното споразумение, което първата политическа сила ще предложи на ПП-ДБ в следващите дни, предаде репортер на "Фокус".

"ГЕРБ е партията, която носи отговорността. Ако тя (бел. от ред. - Мария Габриел) е добър премиер, с добри министри, това е плюс за ГЕРБ. Ако се провалят, цялата отговорност ще дойде при нас", заяви той.

"Ние обмисляме всяка дума, всяко изречение и си го представяме как би изглеждало на практика. Това не документ, който се пише на коляно като при тях, за да отразява само щенията на една или друга партия", каза още той.

ГЕРБ-СДС ще предложи преговорен екип за обсъждане на коалиционното споразумение с ПП-ДБ. В него по думите на Борисов ще влязат Теменужка Петкова, Рая Назарян, Ана Александрова, Деница Сачева: "Хора, които да могат да разговарят спокойно с тях и да предложат добро разрешение". 

"Аз ще предложа преговорен екип по коалиционното споразумение, което да подготви целия механизъм, тогава да се съберем и да го одобрим", заяви той.  

Борисов бе попитан и за желанието на ПП-ДБ да се извърши цялостна реформа на специалните служби: "В момента ловят шпиони всеки ден, правят операции, работят прекрасно с партньорите. Ако искат да ги сменим, аз ще съм последният, който ще се подпише за това, но то трябва да бъде на принципна основа". 

Според Борисов основният въпрос на ротацията ще бъде структурата и персоналният състав на Министерския съвет. Той поясни, че следващият много важен въпрос за управлението на страната ще бъде попълването на регулаторите и отново обясни основния принцип за разпределение на постовете, който ще залегне в коалиционното споразумение. 

"С пропорционалност, на базата на изборните резултати и споделена отговорност. Преглед на министрите и в зависимост от това могат да получат 90%", каза още той. 

Лидерът на ПГ на ГЕРБ-СДС каза, че още не е получил детайлния анализ за свършеното от кабинета през първите девет месеца. 

Попитан за заявката на Николай Денков да подаде оставката си на 6 март, Борисов каза, че премиерът и вицепремиерът могат да го направят, когато преценят, но депутатите ще ги гласуват, когато бъдат включени в дневния ред: "Могат да си подават оставки колкото искат. Това не е нещо неуговорено или различно от това, което сме приели". 

Борисов обяви, че в коалиционното споразумение, което ГЕРБ-СДС ще изготви, ще има текст, който упоменава, че министър-председателите ще се сменят на ротационен принцип. 

"Естествено, това беше големият компромис. Затова помолихме Мария Габриел да се върне от еврокомисар, за да има ротация, която да е приемлива за двете партии и това беше компромис", обясни той. 

Според лидера на ГЕРБ реалният министър-председател на страната в момента е Кирил Петков, а не Николай Денков. Той каза още, че по-голямата част от лидерите на ПП-ДБ в момента заемат ръководни постове в държавата.