Проектът, който е внесен от страна на Министерството на финансите за минимална работна заплата от 770 лева е предложен за обществено обсъждане. Според анализите на министерството това следва да влезе в сила от 1 юли 2023, когато се очаква да имаме Закон за държавния бюджет на РБ за 2023 година. Това каза пред журналисти министърът на финансите Росица Велкова - Желева, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Натрупаната инфлация от 2019 година до 2022 година е около 27%. Точно толкова е и ръстът, който  е получила минималната работна заплата от 2019 до 2022 година, каза Желева. Така, че инфлацията е компенсирана. По думите и, работната заплата у нас е била изпреварващо индексирана.

За увеличение на минималната работна заплата с по 10 лева ще са нужни до 50 млн. лева.

"По принцип, изпълнителната власт изпълнява това, което приеме законодателната власт. Във вида, в който е прието, то следва да се изпълнява", каза още министърът на финансите.

В бюджета, който е направен като разчети, прилагайки всички мерки в целогодишен размер, които са приети през 2022 година, се получава дефицит от 6.6%, без допълнителни разходи и мерки, посочи още министърът. Това означава, че при всеки допълнителен разход се говори за допълнителен дълг и дефицит.

"За 2022 години ние ще приключим доста стегнато фискално. Тъй като имаме неизпълнение в капиталовите разходи и в европейските средства, каза Желева, като даде за пример средствата, дошли по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 2.6 милиарда лева, срещу които стоят неизпълнени капиталови разходи. Единственият разход в момента е по софийското метро, който няма да е повече от100 млн. лева годишно. Тези пари остават във фискалния резерв и служат за балансиране на бюджета за 2022 година и ще се видят едни много по-ниски дефицити, тъй като разходът не е извършен, обясни още Желева.