Ако се наложи да бъде приет удължителен закон за бюджета, трябва да бъде определен от НС лимит за теглене на нов дълг, на дефицит около 6,4%. Това прави около 13-14 млрд. Това каза в кулоарите на парламента финансовият министър Росица Велкова, предаде репортер на "Фокус"

"Двете най-големи парламентарни групи твърдят, че ще търсят вариант за постигане на 3% дефицит на начислена основа. Няма технически как да има увеличение на изплащаните средства с  20%, защото сме по силата на удължителен закон. Само при изменения и допълнения може да стане", обясни тя.  

"Никога не съм имала притеснения, че по линия на изпълнението няма да бъде постигнат по-нисък дефицит от този, който беше разчетен, тъй като вече се виждаше, че има проблем с усвояване и извършване на разходите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), има спестявания и в европейските средства в разходите, така че в 2022 г. целта, която си бяхме поставили в Министерство на финансите (МФ), беше дефицитът да бъде под 3% на начислена основа", заяви служебният министър на финансите Росица Велкова на изслушване в парламента.