През т.нар. вейп се разпространяват смеси за пушене, които съдържат синтетични канабиноиди. Това е аналог на канабиса, т.нар. "трева“. Чрез тези цигари всъщност се заобикаля Законът за прекурсорите и наркотичните вещества. Това заяви психологът Росица Станулова в ефира на "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Тя се позова на медицински изследвания в тази посока.

Райският газ действа по 3 направления, където дава поражения. Става дума за психиатрични, неврологични и дихателни проблеми при употреба. Той изгаря, ако се диша директно. Може да се развие зависимост и към него, предупреди психологът.

Ключово е родителите да се информират за негативните здравни последици от употребата на вредни вещества – вейп, електронни цигари, райски газ, енергийни напитки. Когато родителят може да обясни на детето си факти за тези вещества, които то не знае, детето развива доверие към него и е по-голяма вероятността да го послуша.

"Децата се опитват чрез тези вещества да си набавят популярните хормони на щастието – допамин, серотонин, адреналин. Те по естествен път се доставят чрез влюбване, успехи – спортни и учебни, приятелства. Когато обаче мозъкът се стимулира изкуствено, естествената отпада и тялото се пренастройва към външни стимули. Това е потенциал за развиване на замисимост“, обясни накратко Станулова.

В тийнейджърска възраст човек търси своето място, изпробва границите на позволеното, противопоставя се на авторитети. Това е естествен процес. При проучвания защо в тази възраст децата посягат към вредни вещества най-често отговорите им са свързани със скуката, желанието за нещо по-различно, натиск от връстниците и желание да се впишат в групата.

Децата споделят, че лично те като индивиди не одобряват употребата на упойващи вещества, но средата им ги тласка към тях. Дефицитът в общуването е ключов фактор за употреба и зависимост, категорична бе психологът.