За първи път ще гласуваме в два национални избора по пропорционална изборна система с преференции. Затова и Централната избирателна комисия взе решение и бюлетините ще бъдат отпечатани с различен цвят на мастилото, за да бъдат различими като цвят – иначе виждате, че много си приличат. Това обясни Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК, и показа двете бюлетини в ефир.

"Разликата е в кръгчетата с преференциите. Тази за Европейски парламент е със 17 кръгчета – 17 кандидати за европейски депутати. Тя е една и съща за цялата страна и за извън страна. Бюлетината за национален парламент за всеки изборен район е различна, тъй като има преференции. А бюлетините за извън страната за национален парламент са без преференции", коментира Росица Матева.

"Много е важно, преди да отидем да гласуваме, да знаем как ще гласуваме – с машина или с хартиени бюлетини, както и за кого желаем да гласуваме. Пред изборното помещение ще има поставени образци и на хартиените бюлетини, и табло как изглеждат екраните на машините. Ще бъдат поставени всички кандидатски листи с имената на кандидатите. След като бъде откъсната бюлетината от качана, тя се дава за печат“, обясни пред бТВ още тя.

"Много е важно избирателите да запомнят, че най-напред трябва да гласуват в квадратчетата с номерата на партиите и коалиции и едва след това, ако желаят - с преференция", допълни Матева и показа до коя черта трябва да се сгъне бюлетината. След това се поставя втори печат.

Във всяка секция, в която се гласува и с машини, и на хартия, кутиите ще бъдат четири. Ще има две кутии за хартиени бюлетини  - за национален и за европейски парламент, както и за бюлетини от машини - за двата парламента.

Няма как за европейски парламент да се гласува с хартия, а пък за национален - с машина, или обратното. Избраният метод трябва да бъде един и същ.