Няма да се сменят машини, ако се наложи в деня на изборите. Това каза на пресконференция говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ако дадена машина по някаква причина не работи и не е повреда, която може да бъде отстранена, ще се информира ЦИК. Тя ще взема решение да се минава на гласуване с хартиени бюлетини", обясни тя.

"Машини извън тези, които по списък се предоставят на "Сиела Норма", няма да пътуват и няма да се намират в страната. Ако се намират различни от тези машини, то те трябва да бъдат задържани", добави Матева.

6624 са кандидат-депутатите на тези избори, уточниха от ЦИК. 

Цветозар Томов уточни, че 6 602 000 са избирателите, които имат право да дадат своя вот. В изборния ден списъците ще може да се дописват. 11 013 са машините за гласуване в страната и в чужбина на парламентарните избори на 2 октомври - 10 474 в страната, 539 в чужбина.

По думите му организацията на предстоящите избори протича нормално, като хартиените бюлетини вече са изпратени, така и машините за гласуване в чужбина.

От утре ще започне разпращането на машините за секциите в страната. 

Отпечатани са близо 8 милиона хартиени бюлетини в случай на техническа неизправност на някои от машините. Във всички секции ще има и хартиени бюлетини, те ще се използват при възникнал проблем. 

От ЦИК очакват значително да се улесни приемането на протоколите от секциите зад граница.