Стотици участъци на речните корита у нас са рискови заради скъсани диги или други нарушения, констатира проверка на МОСВ. Рисковите обекти ще бъдат обобщени в доклад и предадени на областните управители и на общините, заяви в "Денят започва" служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Проверката на басейновите дирекции е обхванала всички реки като проблемните участъци са приоритизирани в зависимост от степента на риска, който създават.

"За някои от тях вече са давани предписания и който не ги е изпълнил, ще бъде санкциониран", уточни екоминистърът.

Предстоят и нови рокади в ръководствата на регионалните екоинспекции следващата седмица. Целта е да се подобри контролната дейност. Карамфилова даде за пример работата на РИОСВ в Маришкия басейн като изтъкна, че след първите смени по върховете на инспекциите, има драстично нарастване на проверките и на откритите нарушения, а вследствие на проверките някои от големите горивни инсталации вече са в процес на ремонт.

"За година са били направени 98 проверки. Само за месец и половина сме извършили около 50 проверки в Маришкия басейн. За година преди това са констатирани 15 нарушения, а за месец и половина – 12. Много е важно първо да си направим контрола отвътре, второ - да се прекъснат зависимости, ако има съмнения, трето – благодарение на рокадите - резултатите са налице", изтъкна тя.

Напредва и работата по затварянето на опасните сметища, отбеляза Карамфилова. От 8 останали депа, които не отговарят на европейските норми, към края на септември са затворени 3, а до края на този месец се очаква да бъдат рекултивирани още две. Останалите три се намират в участъци с труден терен и проблеми в инфраструктурата и най-ранния срок за затварянето им е към края на годината.

Над 3,5 млрд. са предвидени по новата ОП "Околна среда", която беше одобрена от ЕК миналата седмица. Над 700 млн. от тях ще бъдат отделени за подобряването на камеството на въздуха в 21 общини с най-проблемни показатели. Освен че ще продължат дейностите по подмяна на отоплителните уреди на домакинствата, е предвидено и изграждането на локални ТЕЦ-ове.

Над 1,5 млрд. от парите по програмата са предвидени за инвестиции във ВиК сектора, над 600 млн. за отпадъци и кръгова икономика, а други 440 млн. за оборудване на пожарните служби за борба с горски пожари и наводнения. Предвидени са и средства за укрепване на системата за ранно предупреждение и за озеленяване.