Коалиция ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обединиха около решението Росен Желязков да е председател на 49-ото НС. От ПП-ДБ се очаква да представят своя кандидатура за председател на Комисията по правни въпроси. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ в общо изявление на двете формации в парламента, предаде репортер на "Фокус".

"След няколкодневни разговори двете коалиции имаме изработена обща законодателна програма  за работата на 49-ото НС. Тя включва важните проектозакони, които – освен внесените от МС, ние заедно също ще изработим и ще станат част от общитени приоритети", подчерта Атанасова.

По думите ѝ ротационно председателство може да има единствено, ако парламентът работи повече от три месеца.

"Това е срокът, който сме уточнили за ротационното председателство, което няма как да бъде скрепено с решение, а с джентълменско споразумение между двете най-големи коалиции в парламента", изтъкна още Десислава Атанасова

"Продължаваме със законодателната програма, днес се надяваме да я завършим. Ще трябва да обсъдим отново въпроса с председателя на НС - ние продължаваме да настояваме за ротационния принцип". Това заяви акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната", който оглавява работната група по преговорите за приоритети страна на ПП-ДБ.

По думите му това не е подготовка за сформиране на редовно правителство, а обсъждаме само на законодателната програма. 

"Няма да подкрепим правителство с първия мандат", заяви той. 

"Усилието, което ни накара да седнем на една маса е вотът на българския народ. Водени сме единствено от интересите на народа. Всяко НС има за цел да излъчи редовно правителство и ние сме убедени в това. Диалогът е необходим и преди месеци никой не си представяше, че ще успеем. Ние от ГЕРБ-СДС ще положим всички усилия за съставяне на кабинет. Всички въпроси, които сме обсъдили са част от законодателна програма са като законопроекта за КПКОНПИ и Наказателния кодекс. Предстоят лидерски срещи", допълни Атанасова.