Темата за сигурността в Дунавския регион изисква отново и отново да повторим, че са необходими силни послания от страна на ЕС за единство в подкрепата за Украйна. Съюзът следва да продължи да предоставя на Украйна и нейния народ цялата необходима политическа, финансова, икономическа, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа, докогато това е необходимо.

Това заяви председателят на народното събрание Росен Желязков в австрийския парламент на Деветата конференция на председатели на парламенти в рамките на Стратегията на ЕС за региона на река Дунав, която започна вчера във Виена.

Развитието на Дунавския регион на фона на рисковете пред сигурността от войната в Украйна, както и пресичането на каналите за незаконен трафик са сред основните теми на конференцията.

Росен Желязков участва в панела, посветен на сигурността в региона.

Наред с миграцията, международният трафик на оръжие, хора и наркотици, през последните години темата за сигурността доби нови притеснителни измерения: продължаващата агресивна война на Русия срещу Украйна, многократните военни удари по дунавска пристанищна инфраструктура и заплахата за свободата на корабоплаването по река Дунав, екологичната заплаха за дунавската екосистема.

Стратегията е изключително важна и за разширяването на ЕС, тъй като пет от 14-те страни от Дунавския регион, не са част от Съюза. Това са Босна и Херцеговина, Молдова, Черна гора, Сърбия и Украйна, отбелязаха и председателите на Националния съвет и на Федералния съвет Волфганг Соботка и Маргит Гол.

Другите основни теми са "Образование за демокрация" и "Дунавският регион като културно, природно и научно пространство", предаде БНТ.