Ще работим за много ясна норматива регулация, особено по "брадясали" въпроси, които са свързани с наказателното право. Това каза на брифинг в партийната централа на ГЕРБ Росен Желязков, предаде репортер на Агенция "Фокус“. По думите му това ще бъде нов Наказателен кодекс.

"Започваме със съдебната реформа, като част от нашата управленска програма за един цял управленски мандат. Досега всички програми на ГЕРБ са били изключително детайли и подробни с много ясно поставени цели. Такива са и в сферата на съдебната реформа. Много се говори с термина реформа. Ние разбираме термина като промяна за по-добро, не за овладяване на съществуващото. Това ще е и призмата, през която ще подхождаме към всички политически предложения и проекти за промени в нормативната уредба“, заяви Желязков.

"Какви са нашите констатации? Те не са по-различни от това, което усеща обществото. Това е усещането за справедливост. Знаем, че справедливостта е в моралната правота. Но в правовата държава моралната правота трябва да бъде облечена в акт за правораздавателен орган. Нашата цел е да осигурим бърз и ефективен процес, процес в гражданското съдопроизводство, в наказателното и административното производство“, каза той.

"Другата тема, по която трябва да работим в консенсус и съгласие с другите парламентарно представени формации, е въпросът за усещане за корупция и оптимизирането на всички законови предпоставки за преодоляването им. В момента ние се намираме по индекса наравно с Унгария и Румъния, но не това е важното. Важното е, че в обществото има такова усещане и ние трябва да оптимизираме уредбата, която е свързана с порядъка на корупция при лицата, заемащи висши държавни длъжности. Това, което ние считаме, че е силно подценено, но за разлика от това се признава от нашите европейски партньори е, че от 2014 г. Второто и третото правителства на ГЕРБ са направили много за реформата на съдебната система. В това число и една голяма конституционна промяна, която трябва да бъде продължена, която гарантира независимостта на съдебната власт, защото разделението на властите може да се гарантира само тогава, когато имаме баланс и взаимен контрол между трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна“, уточни Росен Желязков.

"Ще работим за законността и много ясен законодателен процес, за да се преодолее това, което наблюдаваме в последната година – една спонтанност на законодателния процес, непрозрачност и липса на предвидимост. Ще работим за много ясна норматива регулация, особено по брадясали въпроси, които са свързани с наказателното право. Това ще бъде нов наказателен кодекс. Освен по административно-наказателното съдопроизводство нов закон за административно наказателното производство. Неща, които трябва да създадат предпоставки за бързо правосъдие, ефективно правосъдие при гарантиране на независимостта на съда и при гарантиране на спазване на човешките права и презумцията на невинност“, обясни Желязков.